Δελτία Τύπου, Πολιτική - Συνδικαλισμός

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο

Σεπτεμβρίου 17, 2012 • By

Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών ( Σ.Ε.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών ( Π.Ε.Ι.Κ. )

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ε.Ι.Φ.Π.Υ.)

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ( Ε.Ν.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ. )

Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ελλάδος ( Ε.Κ.Α.Α.Ε.)

Προς
Υπουργό Υγείας

κ. Αντρέα Λυκουρέντζο

Κοινοποίηση : Αν. Υπουργό κ. Μάριο Σαλμά

Αθήνα, 17/09/2012

Ανοικτή Επιστολή

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ακόμα μία φορά, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αφ’ ενός μεν να μην είναι συνεπής σε όσα υπόσχεται και εξαγγέλλει, αφ’ ετέρου δε να υποκύπτει σε εκβιασμούς και απειλές, δείχνοντας πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που κατανοεί και με τον οποίο μπορεί να συνεννοηθεί κανείς μαζί της.

Η δύναμη του ορθού λόγου και των επιχειρημάτων, η ισονομία, η δικαιοσύνη, δυστυχώς εκλαμβάνονται ως σημεία αδυναμίας διαπραγμάτευσης και αποτελούν προϊόν εκμετάλλευσης από την πολιτεία, αλλιώς δεν εξηγείται η διαφορετική συμπεριφορά και μεταχείριση που επιφυλάσσει στους παρόχους Υγείας που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η πατρίδα μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίζουμε πρακτικές του παρελθόντος, ενώ η αλήθεια, η ειλικρίνεια, η συνέπεια και πάνω απ’ όλα η δικαιοσύνη, είναι οι αρχές που πρέπει να ορίζουν τη συμπεριφορά όλων μας, εάν θέλουμε να ελπίζουμε στις λίγες πιθανότητες που υπάρχουν για έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη “μαύρη τρύπα” 1,5 δις ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να ξεπεράσει τα 2 δις μέχρι τέλους του έτους. Σύμφωνα δε με επίσημες δηλώσεις σας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης κρατικής επιχορήγησης. Επομένως, οδηγούμαστε σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο του 2012.

Όλοι λοιπόν εμείς οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας, πλην φαρμακοποιών, που πιστώνουμε το κράτος ατόκως για πάνω από τέσσερα χρόνια, με ποσά πάνω από 2 δις, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας στο κοινωνικό σύνολο με τιμές καθηλωμένες από το 1991, με επιβολή εκπτώσεων πάνω στις τιμές αυτές, χωρίς κλειδωμένο ποσοστό κέρδους και με ανελαστικά μηνιαία έξοδα, δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την άδικη συμπεριφορά.

Οι επαγγελματίες Υγείας, ακούγοντας τον επιθανάτιο ρόγχο του ΕΟΠΥΥ, πετροβολούνται ανελέητα από την Πολιτεία, πιέζονται από τις προμηθεύτριες εταιρείες αναλωσίμων, από τις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις τους και από τις τράπεζες, φλερτάροντας με τον Τειρεσία επί καθημερινής βάσεως.

Απαιτούμε ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση, με σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων μας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και αξιώνουμε άμεσα συνάντηση μαζί σας, για έναν εποικοδομητικό διάλογο, με κατανόηση από πλευράς μας των μεγάλων δυσκολιών της χώρας, με προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για τον εξορθολογισμό των δαπανών του και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του, γιατί εμείς επιθυμούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τους ασφαλισμένους ως μοχλό πίεσης, ούτε υπονομεύσαμε τη σύσταση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντιθέτως βοηθήσαμε δημιουργικά να σταθεί στα πόδια του, ιδιαίτερα τους πρώτους κρίσιμους μήνες της λειτουργίας του.

Κατά την ύστατη ώρα, που κυριολεκτικά βουλιάζουμε όλοι στη «μαύρη τρύπα» του Οργανισμού, απαιτούμε από την Πολιτεία να μας στηρίξει και να φερθεί εξίσου τίμια απέναντί μας.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ