Δελτία Τύπου, Επαγγελματικά, Πολιτική - Συνδικαλισμός

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας αρωγός στις κινητοποιήσεις της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Αυγούστου 7, 2012 • By

                                                               Λάρισα, 07-08-2012

                                                                                 ΑΠ:1639/2012

 Προς

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ (Ε.Ν.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Κηφισίας 18, 11526, Αθήνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (Ι.Σ.Λ.), κατ’ επανάληψη και ιδιαίτερα με πρόσφατα δελτία τύπου, έχει επισημάνει τα τραγικά αδιέξοδα που οδηγήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησής του, αλλά και την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Στο τελευταίο μας Δ.Τ. (3-8-2012) μάλιστα, επισημαίνουμε με τα μελανότερα χρώματα την επαπειλούμενη κατάρρευση του Ιδιωτικού και Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αδιέξοδα που αφορούν την υποχρηματοδότησή του, την ασυνέπεια του στις πληρωμές, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την μετακύλιση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σταδιακά στις πλάτες των ασφαλισμένων, αλλά και την επιλεκτική αποπληρωμή προς συγκεκριμένο κλάδο παρόχων.

Δυστυχώς τα ιδιωτικά ιατρεία, εργαστήρια και κλινικές, αλλά και οι δημόσιες δομές υγείας, επωμίσθηκαν όλο το βάρος της περίθαλψης των 9.5 εκατ. ασφαλισμένων χωρίς να πληρώνονται, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η βιωσιμότητά τους. Χώρια δε που πάνω απ’ τα κεφάλια μας κρέμονται οι παλιές οφειλές, που αγγίζουν τα 570 εκατ. ευρώ, μόνον προς τους ιδιώτες γιατρούς.

Εδώ θα πρέπει να «συγχαρούμε» τον κ. Λοβέρδο, που με «αξιοζήλευτη» μαεστρία, αποδέσμευσε τον ΕΟΠΥΥ απ’ την αποκλειστική χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, του φόρεσε τρύπιο σωσίβιο και τον πέταξε στον ωκεανό, ως δήθεν έναν πρωτόγνωρο αυτοτελή Οργανισμό, που μπορεί να κολυμπήσει μόνος του.

Ο Ι.Σ.Λ. συμπαραστέκεται έμπρακτα προς όλους τους απλήρωτους συναδέλφους, σ’ όποιον κλάδο κι αν ανήκουν, όποια σχέση εργασίας και αν έχουν, γιατί θεωρεί πως το ζήτημα στη βάση του είναι υπαρξιακό. Κινδυνεύει άμεσα αυτή καθαυτή η υπόσταση του γιατρού. Αν συνεχίσουμε όμως να πορευόμαστε υποτονικά και να εφησυχάζουμε με τα εκάστοτε «μπαλώματα» του ΕΟΠΥΥ και του ΥΥΚΑ και να μένουμε ικανοποιημένοι από τα ψίχουλα που μας δίνουν, όπως δυστυχώς προτείνουν ορισμένοι από μας εκ του πονηρού επειδή δεν θέλουν να «στεναχωρήσουν» υποτίθεται την πολιτική ηγεσία λόγω εξάρτησης τους απ’ αυτήν, σε λίγο δεν θα υπάρχουμε σαν αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και σαν δημόσιοι λειτουργοί. Αν δεν περάσουμε από την έγγραφη προσχηματική και επικοινωνιακή διεκδίκηση χωρίς αντίκρισμα, σε δυναμικές κινητοποιήσεις ουσίας, το μέλλον μας θα είναι ζοφερό.

Ο Ι.Σ.Λ. αγωνίζεται εδώ και χρόνια σταθερά και ποιοτικά για την επίλυση των προβλημάτων της υγείας, των γιατρών και των πολιτών. Δηλώνουμε πρόθυμοι και πανέτοιμοι να συμμετάσχουμε σ’ οποιαδήποτε πανελλαδική κινητοποίηση προγραμματιστεί και έχει σαν στρατηγικό στόχο αυτά που προαναφέραμε, απομονώνοντας παράλληλα αυτούς που κομπάζουν ότι ελέγχουν και καθοδηγούν το ιατρικό κίνημα, καθησυχάζοντας έτσι την πολιτική ηγεσία .

Για τον Ι.Σ.Λάρισας

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
              ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                          ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ