Δελτία Τύπου

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για το clawback

Οκτωβρίου 4, 2021 • By
enieoppy gifΕπιστολή διαμαρτυρίας προς τη Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ και Διευθυντη οικονομικού τμηματος ΕΟΠΥΥ και ανακοίνωση συμμετοχής στην προειδοποιητική απεργία/επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ για την 12/10/2021.
Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Με μεγάλη έκπληξη, μεσούσης της θερινής περιόδου, οι συμβεβλημένοι ιατροί έλαβαν μήνυμα με το οποίο τους κοινοποιείται επιβολή Clawback λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο το γεγονός ότι η υπογραφείσα σύμβαση, την οποία τιμούμε απαρέγκλιτα εδώ και 10 έτη ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, περιλαμβάνει αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση με ορισμένο πλαφόν επισκέψεων, ουδείς συμβεβλημένος ιατρός μπορεί να υπερβεί το προϋπολογισμένο ποσό αμοιβής επισκέψεων. Και φυσικά η αμοιβή, που είναι σαφώς οριοθετημένη ως προς το ανώτατο ποσό, αφορά επισκέψεις που έχουν ΗΔΗ γίνει. Επομένως η έννοια του Clawback (όσο ληστρικό κι αν είναι σε όλες τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται, σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις) και του πλαφόν των επισκέψεων, είναι μεταξύ τους τελείως ασύμβατες.

Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Παρά τις προφορικές σας διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για αβλεψία που πρόκειται να διορθωθεί, και παρά την πάροδο 40 και πλέον ημερών, κάθε συμβεβλημενος ιατρός μπορεί ακόμα να δει το αιτούμενο ποσό για clawback (μηνος Μαϊου- κατηγορίας Θ) στα προσωπικά μηνυματα του της εφαρμογής «Ενημερώσεις συναλλασομένων», αναμένοντας φυσικά τον συμψηφισμό της οφειλής αυτής στην επόμενη ψαλιδισμένη πληρωμή.
Σας δηλώνουμε ότι δε θα γίνει ανεκτός τέτοιος εμπαιγμός, χρήσης Clawback σε συμβάσεις με πλαφόν 200 επισκέψεων το μήνα. Αν με κάποιο μαγικό τρόπο, χωρίς να έχουν συναφθεί νέες συμβάσεις σε αυτήν την μορφή και με την τιμή της επίσκεψης να παραμένει στα 10 ευρω μικτά, ο προυπολογισμός δεν επαρκεί, θα πρέπει να βρείτε άλλον τρόπο- αν αντέχετε το πολιτικό κόστος ακομα και τη μείωση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και να αντιμετωπίσετε τα εκατομύρια ασφαλισμένων.
Σας δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στην προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που προκηρύχθηκε από το συντονιστικό όργανο ΠΦΥ για την Τρίτη 12-10-2021, διαμαρτυρόμενοι φυσικά ΚΑΙ για την συνέχιση επιβολής Clawback σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις. Συγκεκριμένα έχει επιβληθεί προκαταβολή του 70% του clawback του 2021 στα εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και βασικό αίτημα μας ειναι η πλήρης αποσυρση και οριστική κατάργηση του.
Αναμένουμε την άμεση, ουσιαστική ανταπόκριση σας και την διόρθωση της διαχειριστικής σας αστοχίας στο θέμα του clawback της αμοιβής των ιατρικών επισκεψεων.
Μετά τιμής,
εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ
Η Πρόεδρος              Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου