Δελτία Τύπου

 “Παγκόσμια πρωτοτυπία του ΕΟΠΥΥ προς ιατρους: πληρώστε προκαταβολικά επιστροφή ή ακομα καλύτερα, σας ζητούμε επιστροφή χρημάτων για πράξεις που ΔΕΝ χρεώθηκαν ποτε!!”

Αυγούστου 23, 2021 • By

cropped-enieoppy.jpgΜετά τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ (12/08/2021) περί προείσπραξης του 70% του clawback του 2021, δεχόμαστε κύμα συλλογικής διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους συνάδελφους που ασφυκτιούν από τα δυσβάσταχτα ποσά που θα παρακρατούνται κάθε μήνα από τις υποβολές τους, ενώ εξυπηρετούν απρόσκοπτα τους ασθενείς τους εν μέσω πανδημίας COVID. Οφείλουμε να καταθέσουμε την οργή και την αγανάκτηση του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου της ΠΦΥ, σημαντικού πυλώνα της διαχείρισης της πανδημίας και να επισημάνουμε τα κάτωθι:

  1. Η πρωτοφανής απόφαση της προκαταβολικής παρακράτησης clawback για το τρέχον έτος, εφαρμόζεται κατά εκτίμηση, χωρίς να υπάρχει η σχετική οριστικοποίηση του σημειώματος clawback.
  2. 2. Σε έτος πανδημίας COVID αποτελεί χρέος της πολιτείας να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες διαγνωστικές ανάγκες ΠΦΥ του πληθυσμού που εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Αντί αυτού καταλογίζεται προκαταβολικά ο λογαριασμός αυτός στους ιατρούς του διαγνωστικού κλάδου..
  3. Ο μηνιαίος αυτός καταλογισμός έρχεται να προστεθεί στο διακανονισμό των 120 δόσεων clawback και υπερβαίνει κατά πολύ το όριο της επιβίωσης του κλάδου.
  4. 18.000 ιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αγανακτισμένοι με τη διαρκή πολιτική άσκησης κοινωνικής πολιτικής εις βάρος της επιβίωσης του ιατρικού κλάδου.,
  5. Ο καταλογισμός έχει συμπεριλάβει και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς που ουδέποτε υπέβαλλαν ιατρικές πράξεις στον ΕΟΠΥΥ, και επομένως δεν υπόκεινται σε καθεστώς clawback.
  6. Ενώ η χώρα λαμβάνει το πακέτο βοήθειας για την πανδημία COVID, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα αγνοείται επιδεικτικά, με τους ιατρούς που εξυπηρετούν τους πολίτες με συνέπεια να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω δυσθεώρητης χρηματοδοτικού καταλογισμού από τον ΕΟΠΥΥ.

Ζητούμε επιτακτικά την άμεση απόσυρση της απόφασης και την οριστική κατάργηση του clawback. Εν μέσω πανδημίας, η πολιτεία ωθεί τον κλάδο σε άμεση κινητοποίηση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Οικονόμου Δημητριος