Δελτία Τύπου

Αντιβιοτικά, αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή

Ιουνίου 14, 2020 • By

Antimicrobial-resistance-surveillnace-in-Europe-Surveillance-report-ECDC-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αδιανόητη η πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά εν μέσω πανδημίας COVID-19 ( με βαθύ κόκκινο, οι χώρες με αυξημένη πολυανθεκτικότητα)
Χαιρετίζουμε την εφαρμογή του άρθρου 18 του Ν4675/20 όπου απαγορεύεται η προμήθεια αντιβιοτικών ουσιών χωρίς ηλεκτρονική ή χειρόγραφη (κατ’εξαίρεση) ιατρική συνταγή.  Κάθε παράβαση του νόμου ισοδυναμεί με επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Εφιστούμε την προσοχή στους ιατρούς για πιστή εφαρμογή του νόμου  χωρίς καμία εξαίρεση και στους πολίτες για την πλήρη συμμόρφωσή τους λόγω των επιταγών δημόσιας υγείας, ειδικά εν μέσω πανδημίας κορωνοίού.
Επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται η λήψη όλων των μορφών αντιβίωσης, ακόμη και σε μορφή κρέμας ή οφθαλμικού διαλύματος, χωρίς ιατρική συνταγή.
Τονίζουμε στους πολίτες ότι αναδρομική εκ των υστέρων συνταγογράφηση αντιβιοτικών ουσιών που έχουν προμηθευθεί από το φαρμακείο δεν είναι εφικτή, καθώς η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού είναι ελεγχόμενη, κωδικοποιημένη ανάλογα με τη νόσο και υπόκειται σε δυσθεώρητα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων.  
Φαρμακευτικά σκευάσματα (με αντιβιοτικό) που δεν αποζημιώνονται από το ταμείο, θα χορηγούνται με χειρόγραφη συνταγή που θα εκτελείται στο φαρμακείο και θα φυλάσσεται για 2 χρόνια.
Όπως είναι ήδη γνωστό η χώρα κατέχει πρωτεία όσον αφορά την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, μεγάλη συχνότητα πολυανθεκτικών λοιμώξεων στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και αυξημένη θνητότητα. Καταγράφονται ήδη θάνατοι COVID-19 που κατέληξαν λόγω επιλοίμωξης από πολυανθεκτικά μικρόβια κατά τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ.
Κάθε προσπάθεια αναστολής ή μη εφαρμογής του νόμου, είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας και του γενικού δείκτη θνησιμότητας της χώρας.
Μένουμε ασφαλείς, τηρώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού μας.
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος               Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου  Δημήτρης Οικονόμου