Δελτία Τύπου

Συνάντηση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με αναπληρωτή Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας

Μαρτίου 6, 2019 • By

ΕΝΙ-ΥΥΚΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατόπιν σχετικού αιτήματος, διεξήχθη συνάντηση της διοίκησης της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ την 01/03/2019 με τον αναπληρωτή Γ.Γ. του Υπ. Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό με θέμα την νέα σύμβαση με ιατρούς ειδικοτήτων (πλην γενικών ιατρών, παθολόγων, παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Βαρδαρός παρουσίασε την προτεινόμενη από το υπουργείο σύμβαση και τοποθετήθηκε υπέρ αυτής.

ΥΥΚΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΥΜΒΑΣΗΣ-ΕΙΔ-ΙΑΤΡΩΝ

Εκ μέρους της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ αναλύθηκαν οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί μας σε πολλά σημεία της σύμβασης, ορισμένα ιδιαίτερα κομβικά για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Θα διατεθούν 80 εκατ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Για την κατανομή του προϋπολογισμού κατά περιοχή και κατά ειδικότητα, δεν μας παρουσιάστηκε κάποιο κριτήριο διανομής. Η λειτουργία του ομαδικού μηνιαίου πλαφόν δωρεάν επισκέψεων ανά περιοχή και ειδικότητα δημιουργεί συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς τεχνητής ζήτησης, να αποβούν εις βάρος της βιωσιμότητας κάποιων ιατρείων και της ορθολογικής διανομής των επισκέψεων στον πληθυσμό.

  2. Η ανοιχτή σύμβαση μπορεί να προκαλέσει ελαχιστοποίηση του μεριδίου συμμετοχής του εκάστοτε συμβεβλημένου και να απαξιώσει το ενδιαφέρον των ιατρών.

  3. Η ρύθμιση του ραντεβού πρέπει να ελέγχεται από τον ιατρό.

  4. Η αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος αποζημίωσης και πρέπει να συνοδεύεται με δήλωση των διαθέσιμων ωρών του ιατρείου προς τον ΕΟΠΥΥ ανά εβδομάδα και όχι αποκλειστικού ωραρίου.

  5. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν έχει εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πλαφόν δωρεάν επισκέψεων.

  6. Η προτεινόμενη ακέραιη αποζημίωση στο 100% των ιατρικών πράξεων (και όχι 60% της αυτοπαραπομπής) σε περιστατικά που φέρουν παραπεμπτικό από οικογενειακό ιατρό, πρέπει να αποζημιώνεται χωρίς κούρεμα clawback από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό ιατρικών πράξεων.

  7. Η κατάρτιση τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατρικών πράξεων σε ιδιωτικό ιατρείο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και σε σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Η παρουσία της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ λειτουργεί επικουρικά και συμβουλευτικά προς το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθεια κατάρτισης πρότασης σχεδίου σύμβασης που θα είναι ευρέως αποδεκτό από τους ιδιώτες ιατρούς. Η έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κατάρτιση της αντίστοιχης σύμβασης των Παθολόγων, Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων, είχε ολέθρια αποτελέσματα ως προς την αποδοχή της. Για αυτόν τον λόγο η αντιπροσωπεία της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, δεν παρέλειψε να επιμείνει στο αίτημα της για επαναφορά των συμβάσεων με τις ιατρικές ειδικότητες που διακόπηκαν μονομερώς τον Ιούλιο του 2018 και να αυξηθεί η αμοιβή της επίσκεψης στα προμνημονιακά επίπεδα.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας μας άκουσε με προσοχή και δεσμεύθηκε να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση.  Αναμένουμε τη νέα πρόταση για συζήτηση, κρατώντας όλες τις βασικές μας αρχές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με ψηφίσματα από τις Γενικές μας συνελεύσεις.

Η Πρόεδρος                 Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου    Δημήτρης Οικονόμου