Δελτία Τύπου

Συνταγογραφικές στατιστικές “αλχημείες”

Νοεμβρίου 17, 2016 • By

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

 cropped-enieoppy.jpg

Τη Δευτέρα 07/11/2016, μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους γιατρούς και τους ασθενείς καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2221 Β΄/18-7-2016) καθορισμού των ορίων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων κατά ICD-10, η οποία αποτρέπει τους κλινικούς ιατρούς να συνταγογραφήσουν διαγνωστικές εξετάσεις που υπερβαίνουν το στατιστικό λογιστικό μέσο όρο ανά ειδικότητα και ανά ICD-10.

Η ανορθόδοξη παραμετροποίηση σε ορισμένους κωδικούς έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις και παρεκτροπή από την εφαρμογή διαγνωστικών επιστημονικών πρωτοκόλλων, με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Καθώς είναι ασαφής ο τρόπος υπολογισμού των -κατά γενική ομολογία- χαμηλών μέσων όρων, το λογιστικό κριτήριο θέτει σοβαρό φραγμό στην επιστημονική επιλογή του ιατρού αλλά και στην αποτροπή αναγραφής κοστοβόρων εξετάσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες διάγνωσης, η οποία καθίσταται από δυσχερέστατη έως επισφαλής.

Τέλος, ο κίνδυνος ποινικοποίησης της ορθής ιατρικής πρακτικής είναι υπαρκτός, από τη λογιστική «υπέρβαση» του χαμηλού μέσου όρου ανά ειδικότητα και ανά ICD-10.

Επειδή η υγεία των πολιτών είναι υπέρτατο αγαθό που υπακούει σε κανόνες ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας, ζητούμε την άμεση τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με βάση τους επιστημονικούς κανόνες και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θα είναι αρωγός των ιατρών – μελών της, εάν κληθούν να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε συνέπεια κατά την ορθή άσκηση του ιατρικού τους έργου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης