Γενικά

Ο ΕΟΠΥΥ θέτει την τίμια άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας σε άρμα χρεοκοπίας

Ιουνίου 7, 2016 • By

enieoppy

Επίσχεση εργασίας από 08/06/2016

Οι ιατροί είναι ακόμη απλήρωτοι, ενώ τα επιχειρηματικά συμφέροντα οργιάζουν με εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης

Περί ελέγχου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αποδέχθηκε με ενθουσιασμό από τις αρχές του έτους, την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να οργανώσει πλήρη εκκαθάριση με έλεγχο στα παραστατικά για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού, ώστε να αποπληρωθούν επιτέλους και οι υποχρεώσεις που αφορούσαν το 10% από το 2012.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια πρότεινε στη διοίκηση του Οργανισμού, που έχει την ηθική και διοικητική υποχρέωση να αποβάλλει από τους κόλπους της την παραβατική συμπεριφορά, τον έλεγχο της ΤΡΙΓΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ της συνταγογράφησης με ΕΣΤΙΑΣΗ στη χρέωση του ΑΜΚΑ του ασθενούς μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με απεριόριστο δικαίωμα κυρώσεων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση αυτή όμως δεν υιοθετήθηκε, αφήνοντας μεταξύ άλλων, πολλά ερωτηματικά για την αδυναμία (;) ανίχνευσης ασύδοτων επιχειρηματικών δράσεων στο χώρο της υγείας.

Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο και η πρόσφατη υπουργική απόφαση του ελεγκτικού μηχανισμού, πέραν από την απαράδεκτη καθυστέρηση και στάση πληρωμών, εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις που καταλογίζουν «αμάχητο τεκμήριο παραβατικότητας», θίγοντας θεμελιώδη δικαιώματα των ιατρών, χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα υπεράσπισης ή ατομικής έφεσης του όποιου αποτελέσματος, καθώς αυτό οδηγεί σε πάγωμα οποιασδήποτε πληρωμής. 

Στάση πληρωμών υπό τη σκιά προσβολής και απειλών 

Όσον αφορά τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αντί να διαφυλάξει τον τίμιο επιστήμονα ιατρό, να ευχαριστήσει τον ιατρικό κόσμο για την ιώβεια υπομονή του και να απολογηθεί για τις αντισυμβατικές καθυστερήσεις στους απλήρωτους ιατρούς που εξυπηρετούν εκατομμύρια ασφαλισμένους, αρκείται σε προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις έναντι του θεμελιώδους δικαιώματος τους να διεκδικούν τα συμφωνηθέντα.

Έκπληκτοι λοιπόν παρακολουθούμε την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να ενοχοποιήσει και να εκφοβίσει τον ιατρικό κόσμο ώστε να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα ένστασης και έγκαιρης πληρωμής του, αρνούμενοι να κατανοήσουν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο απαιτεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δημιουργεί υπερβολικές υποχρεώσεις σε άδειες τσέπες

Αναφερόμενη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε περιπτώσεις αποτελεσμάτων του πρόσφατου ελέγχου, επιχειρεί να κατασυκοφαντήσει τον ιατρικό κόσμο, μεταμορφώνοντας σκόπιμα τη μεμονωμένη περιπτωσιολογία σε ομαδική παραβατικότητα.

Οσμή σκανδάλου

Η οσμή σκανδάλου υπερβαίνει εκείνη των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και είναι προφανής : Σύμφωνα με το άρθρο 90 παραγ 6 του Ν4368, « ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) του ποσού (εκκαθάρισης), το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του, καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ανωτέρω ελέγχων».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΙΑΤΡΩΝ

 Τέλος, παρατίθεται η νομική απάντηση για την προγραμματισμένη από 08/06/2016 επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, όπου δεν προκύπτουν θέματα νομιμότητας της επίσχεσης ή πειθαρχικής απειλής κατά των ιατρών. Η εξώδικη διαμαρτυρία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ισχύει ως έχει.

Ευχαριστούμε θερμά τους Ιατρικούς Συλλόγους που αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματα των συμβεβλημένων ιατρών και στηρίζουν την προγραμματισμένη επίσχεση εργασίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος              Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου  Χρήστος Παπασιδέρης