Γενικά

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

Ιανουαρίου 20, 2016 • By

enieoppy1ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

Με έκπληξη και οδύνη παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στο θέμα του ασφαλιστικού.

Πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες δείχνουν να ενδίδουν για διάφορους λόγους στον λεόντειο σχεδιασμό της δήμευσης του 70% του εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών από το συνδυασμό ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία εγγυάται εθνική σύνταξη 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια ;; και υφαρπάζει έσοδα, χωρίς αξιόλογο ποσοστό αναπλήρωσης και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα στη σύνταξη. Από την άλλη πλευρά, επιβάλλει ελάχιστες αυξήσεις στους εργοδότες και υπαλλήλους.

Θεωρούμε στοχευμένη και επιλεκτική την επίθεση κατά του  ελευθεροεπαγγελματία ιατρού σε βαθμό πλήρους εξόντωσης κάθε μικρομεσαίου αυτοαπασχολούμενου ιατρού και εξαναγκασμό σε διακοπή λειτουργίας των ατομικών ιατρείων που συμμετέχουν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρείων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απόπειρα μαζικής καταστροφής της μεσαίας τάξης των επιστημόνων, από αυτούς που την επιχειρούν και τους συνεργούς τους.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και υπόγειες συναλλαγές,   απ΄ όπου κι αν προέρχονται, αρνούμενοι να συζητήσουμε τον τρόπο εξόντωσής μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  1. Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου, αντιαναπτυξιακού και καταστρεπτικού για τους ελευθεροεπαγγελματίες νομοσχεδίου με άμεση έναρξη συνομιλιών ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ.
  2. Καθώς δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, το ΕΤΑΑ οφείλει να εξαιρεθεί από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ως αμιγώς αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο.

Η διατήρηση του ασφαλιστικού πλαισίου του ΕΤΑΑ πρέπει να εγγυάται στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα του ιατρού.

Κόκκινες γραμμές αποτελούν:

  • Η ισότιμη αναπλήρωση και ουσιαστική σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – σύνταξης στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας.
  • Ως μέγιστη ασφαλιστική εισφορά να γίνει εξομοίωση σε απόλυτους αριθμούς (και όχι ποσοστιαία) με ισότιμη καταβολή εισφορών ελευθεροεπαγγελματιών και ιατρών του δημοσίου τομέα.
  • Οι αποδοθείσες εισφορές στον κλάδο των μονοσυνταξιούχων να διατηρήσουν την ανταποδοτικότητα του 50%.
  • Μετατροπή του κλάδου πρόνοιας σε αμιγώς επαγγελματικό ταμείο.
  • Η προστασία των νέων και των υποαπασχολούμενων ιατρών.        

Για την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

H Πρόεδρος                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου                                       Χρήστος Παπασιδέρης