Δελτία Τύπου

Απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Φεβρουαρίου 10, 2014 • By

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Αθήνα 10/02/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Με μεγάλη απογοήτευση διαβάσαμε σε ΔΤ του ΕΟΠΥΥ (7-2-2014) την προσπάθεια κατηγοριοποίησης των ιατρών της ΠΦΥ μέσω θέσπισης δεκάδων εξαιρέσεων από το πλαφόν συνταγογράφησης !

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εκπροσωπώντας 4500 συμβεβλημένους γιατρούς, που στηρίζουν αποκλειστικά το σύστημα της ΠΦΥ τους τρεις τελευταίους μήνες της απεργίας των ιατρών του πρώην ΙΚΑ, απευθύνει στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Με ποιο δικαίωμα και ποια κριτήρια κατατάσσει ο ΕΟΠΥΥ τους γιατρούς σε έντιμους, λιγότερο έντιμους, καθόλου έντιμους ;
  2. Από ποια ¨κολυμβήθρα του Σιλωάμ¨ εξαγνίζετε ορισμένες κατηγορίες ιατρών και καταδικάζεται κάποιες άλλες ; Όλοι οι ιατροί δεν συνταγογραφούν φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ;
  3. Γιατί αντί της επιβολής πλαφόν δεν ετοιμάσατε επιστημονικώς ορθά πρωτόκολλα συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας;
  4. Έχετε καταλάβει ότι η συνταγογράφηση είναι επιστημονική πράξη ύψιστης σημασίας και αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής;
  5. Γιατί επιτρέπεται να υπάρχουν φάρμακα ακόμη και 900% πάνω από τις αντίστοιχες τιμές Σουηδίας ;
  6. Ενδιαφέρεστε πράγματι για την αύξηση της συνταγογράφησης του ποιοτικού γενόσημου φαρμάκου ή το μόνο σας μέλημα είναι να πιάσετε τον οικονομικό στόχο που σας έχουν επιβάλλει ; Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι για το πλαφόν υπολογίζετε την ασφαλιστική τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ η οποία είναι ακριβώς ίδια για γενόσημα και για πρωτότυπα σκευάσματα.
  7. Γιατί δεν καταλαβαίνετε ότι η θέσπιση του πλαφόν με τον τρόπο που το εφαρμόζετε είναι αντιεπιστημονικό, ιατρικά ανήθικο, και αντικειμενικά άδικο μέτρο, πλήττει δε κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους. 

Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην κατάργηση της απαράδεκτης κατηγοριοποίησης του ιατρικού σώματος, να εξοικονομήσει πόρους μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων σε επίπεδα αντίστοιχα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και τέλος να εφαρμόσει το πλαφόν ανάλογα με την μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα, σύμφωνα με τις προτάσεις πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

Από το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ