Δελτία Τύπου

Μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κατά του Πρόεδρου του ΦΣΑ για πιθανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων ασθενών !

Αυγούστου 22, 2013 • By

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 22/8/2013

ΘΕΜΑ: Μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κατά του Πρόεδρου του ΦΣΑ για πιθανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων ασθενών !

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Προέδρου του ΦΣΑ κ. Κ. Λουράντου κατέθεσε χθες 21/8/2013 η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ μετά από απόφαση του ΔΣ.

Με την αναφορά της η Ένωση επισημαίνει την πιθανά ΠΑΡΑΝΟΜΗ ενέργεια φωτοτύπησης ιατρικών συνταγών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων κατά παράβαση του κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας (άρθρο13), των διατάξεων του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (άρθρο 13: Ιατρικό Απόρρητο) από τον κ. Κ. Λουράντο. Την ενέργεια αυτή άλλωστε την παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Λουράντος ο οποίος σε μακροσκελέστατη και αναλυτικά μαχητική ανακοίνωσή του αναφέρει (μεταξύ άλλων) στην τρίτη σελίδα:

«. . .Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για το θέατρο του παραλόγου. Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλιάριο στο οποίο ο γιατρός να έχει γράψει σκέτη τη δραστική ουσία του φαρμάκου…. Φωτοτύπησα λοιπόν συνταγές των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα τα βιβλιάρια τους και τα πήγα στον Υπουργό κ. Γεωργιάδη. Αποδείξεις δεν ήθελε; Αποδείξεις πήγα.» . . .

Όπως προκύπτει συνεπώς από τα γραφόμενα του ίδιου του κ. Λουράντου (υπογράφει, μόνος αυτός, την σχετική ανακοίνωση), ο κ. Λουράντος φωτοτύπησε συνταγές ασφαλισμένων και στη συνέχεια φωτοτύπησε και τα βιβλιάριά τους. Κατόπιν τις φωτοτυπίες αυτές «πήγε» (και προφανώς τα επέδειξε ή ακόμα και τα παρέδωσε – ακριβώς τι έκανε δεν προκύπτει από την ανακοίνωσή του)  στον Υπουργό Υγείας κατά την συνάντησή τους την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013. Δηλαδή κατά την ομολογία του ίδιου του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου αυτός «πήγε» (παρέδωσε ή επέδειξε) ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τόσο τις συνταγές όσο και τα βιβλιάρια (!!!) ασθενών σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 6 άλλα άτομα – πέραν αυτού, όπως φαίνεται και σε φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης στον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter.

Επειδή, από τα παραπάνω πιθανώς προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζήτησε  από τον αρμόδιο εισαγγελέα την διερεύνηση της νομιμότητας ή μη των ανωτέρω πράξεων. Αναμένουμε τις ενέργειες της εισαγγελίας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου Χρ. Παπασιδέρης