Browsing Date

Απριλίου 2022

Δελτία Τύπου

Σύσκεψη Υπουργού Υγείας με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ

Απριλίου 20, 2022 • By

ΥΥ-ΕΝΙ-19.04.22

 

Πραγματοποιήθηκε χθες  σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ (19/04/2022) με τον Υπουργό Υγείας κ Θάνο Πλεύρη, με αντικείμενο τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ

Αναλύθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ όπως κατατέθηκαν στη διαβούλευση.

Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθούν τα σχετικά εδάφια του Νόμου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων / προτάσεων του ΔΣ:

 1. Το gatekeeping δεν θα ισχύει εντός της ΠΦΥ και θα είναι ελεύθερη η παραπομπή όλων των ιατρών της ΠΦΥ προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

 2. Αποδέχθηκε το αίτημα μας να είναι προσωπικός ιατρός και ο ελευθεροεπαγγελματίας παθολόγος, γενικός ιατρός και παιδίατρος. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι προσωπικοί ιατροί θα δικαιούνται άδεια ή αναπλήρωση.

 3. Οι χρόνιοι πάσχοντες θα απευθύνονται στον ειδικό ιατρό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

 4. Οι ιατροί λοιπών ειδικοτήτων θα αμείβονται με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, με το αίτημά μας να επεκταθεί και στους προσωπικούς ιατρούς.

 5. Σχετικά με το αντικίνητρο της υποχρεωτικής προσφοράς υπηρεσιών στις δημόσιες δομές υγείας από ιδιώτες ιατρούς, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει προσεκτικά. Υπήρξε η επισήμανση μας ότι υπάρχει ο κίνδυνος φυγόκεντρων τάσεων από τη σύμβαση ειδικά στην Περιφέρεια και περαιτέρω αποδυνάμωσης της ΠΦΥ στις εν λόγω περιοχές. Η ενίσχυση των δημόσιων δομών θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά την ΠΦΥ εντός νομού, για όσους και εφ’όσον το επιθυμούν.

 6. Όσον αφορά το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός δήλωσε ότι ίσως υπάρξει αναθεώρηση του εδαφίου. Τονίσθηκε ότι είναι άκρως απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπου του ΠΙΣ σε αυτό, ώστε να υπάρχει η θεσμική άποψη της ιατρικής κοινότητας όσον αφορά τους κανόνες δημόσιας υγείας, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.

 7. Για τα ποιοτικά κριτήρια των υπηρεσιών υγείας θα προκύψει η διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, ώστε να εξειδικευθεί η εφαρμογή τους. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι οι εποπτεύουσες αρχές που είναι σε θέση να θέσουν σε σωστή βάση, αυτά τα κριτήρια.

 8. Η ενοποίηση των πόρων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με την αρχή ότι η δαπάνη θα ακολουθεί τον ασθενή, δημιουργεί βαλβίδα αποσυμφόρησης από το clawback.

 9. Η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ και συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο.

READ MORE


Δελτία Τύπου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 14/4/2022

Απριλίου 18, 2022 • By

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εκφράζει την έκπληξη του για το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο περιέχει άρθρα που αντιβαίνουν σε αυτά που μας παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24/03/2022. Επιπλέον εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ. / Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Με το νομοσχέδιο καταστρατηγείται η ελεύθερη επιλογή ιατρών από τον ασθενή. Η υποχρεωτική εγγραφή σε έναν ιατρό αποτελεί δέσμευση για τον ασθενή, ο οποίος χάνει την πρόσβαση σε δεύτερη άποψη και την κάλυψη σε περίπτωση μετακίνησης σε άλλη περιοχή. Η παραπομπή του ασθενούς άπαξ ετησίως σε εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς δημιουργεί εμπόδιο πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

 • ΑΡΘΡΟ 2 Προσθήκη παραγράφου : Οι πιστοποιημένοι γιατροί που δεν επιθυμούν να είναι προσωπικοί γιατροί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

 • ΑΡΘΡΟ 3 προσθήκη παραγράφου ζ) Οι πιστοποιημένοι γιατροί που δεν επιθυμούν να είναι προσωπικοί γιατροί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αρθρο 4. Ποσοτικός περιορισμός με Rebate ανάλογα με την ειδικότητα και αποκλειστικά μετά από διαβούλευση ως προς τα κριτήρια. Η πολλαπλή εκπτωτική πολιτική (ασφαλιστική τιμή + rebate όγκου + clawback + rebate ποιότητας + clawback 120 δόσεων + προκαταβολή 70% clawback 2021) δεν υποστηρίζει την ποιότητα, δεν καλύπτει το κόστος λειτουργίας της διαγνωστικής δομής και εξανεμίζει την αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού. Οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα διαγνωστικών δομών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κατάργηση rebate clawback (άρθρα 6 και 10). Κούρεμα παλιών χρεών clawback. Υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί τις υπάρχουσες δαπάνες υγείας με σύνταξη ρεαλιστικών προϋπολογισμών μετά από αυστηροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών από τον ΕΟΠΥΥ.READ MORE


Δελτία Τύπου

Καταχρηστικές διατάξεις στο νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Απριλίου 11, 2022 • By

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 11/04/2022

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εκφράζει την έκπληξη του για το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο περιέχει άρθρα που αντιβαίνουν σε αυτά που μας παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24/03/2022.

Επιπλέον εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ. / Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

• Σε ότι αφορά στους ασθενείς, οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

• Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) μόνο από το προσωπικό ιατρό στο επίπεδο πρόσβασης στα νοσοκομεία.

• Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών per capita (μισθός κατα κεφαλήν) και όχι ανά πράξη και περίπτωση, που είναι ο πλεόν δίκαιος τρόπος αμοιβής χωρίς περιθώρια πλασματικού κόστους

• Εισάγει την καταναγκαστική – υποχρεωτική κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του ΕΣΥ, εν είδει πολιτικής επιστράτευσης, με συμβεβλημένους και ιδιώτες ιατρούς που είναι απλά πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

• Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στον προϋπολογισμό ή στις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

• Καταργεί την εκπροσώπηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

• Προσθέτει το rebate(έκπτωση) ποιότητας στις περικοπές αποζημίωσης στο βασικό rebate και στο clawback, εξαϋλώνοντας κάθε έννοια βιοπορισμού του διαγνωστικού κλάδου.

• Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ και συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τριμελής επιτροπή ελέγχων. Η ίδια επιτροπή που εκδίδει τις αποφάσεις, επιλαμβάνεται και των ενστάσεων που ασκούνται κατά των πορισμάτων των ελέγχων της, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής ένστασης από τους ιατρούς και δίχως δικαίωμα αναστολής των ποινών. Το έργο των ιατρών θα κρίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το ιατρικό έργο !

• Μέσα από το νομοσχέδιο μοιράζονται 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις περικοπές στις αποζημιώσεις των “παρόχων” και από τις επιβαλλόμενες ποινές αναδρομικά από το 2017, στο προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ ως “μπόνους”.

Απορρίπτουμε ως καταχρηστικά και προσβλητικά για το ιατρικό επάγγελμα, τα άρθρα που αναφέρονται στην προτεινόμενη σύνθεση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, της διανομής των 4.000.000 ευρω στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ που ασκεί ελεγκτικό έργο και στην καταχρηστική πολιτική επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Οικονόμου Δημητριος


Δελτία Τύπου

Αποτελέσματα εκλογών Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Απριλίου 3, 2022 • By

Θέμα: Αποτελέσματα εκλογών Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

banner- logo1024x683Διεξήχθη το Σάββατο 02/04/2022, παρουσία νομικού εκπροσώπου, με σεβασμό στο καταστατικό και τις κείμενες διατάξεις του νόμου, η εκλογική διαδικασία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η διαδικασία συγκρότησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου :

 

Πρόεδρος : Άννα Μαστοράκου

Α΄Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Γκανάς

Β’ Αντιπρόεδρος: Φώτης Δημητριάδης

Γενικός Γραμματέας: Δημήτρης Οικονόμου

Ταμίας : Λίλλιαν Μαρκάκη

Ειδικοί  Γραμματείς  :

Σταύρος Χατζούδης

Δήμος Κανιούρας

Μέλη:

Ιωάννης Κωνσταντινίδης

Κωνσταντίνος Δάβος

Σπύρος Γαλάνης

Μανώλης Ζαχαριάδης

Για την ελεγκτική επιτροπή εκλέχθηκαν:

Αναστασία Βαρελά

Αργύριος Αργυρίου

Βασίλειος Καψάλας

Καλούμε όλους τους ιατρούς με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, να εγγραφούν και να ενδυναμώσουν την Ένωση με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Η Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου

Δημήτρης Οικονόμου

READ MORE


toggle