Browsing Category

Ξένη Δημοσίευση

Ξένη Δημοσίευση, Πολιτική - Συνδικαλισμός

ΕΟΠΥΥ παρόν και μέλλον: Συνέντευξη του Γ. Ελευθερίου στο Ph.B

Μαΐου 3, 2014 • By

ΕλευθερίουΣυνέντευξη προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) για το PhB

Συνέντευξη στη Δήμητρα Ευθυμιάδου

-Το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί τι αμοιβές θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ και σε τι βάση θα γίνει η νέα συνεργασία με τον Οργανισμό. Βλέπετε… φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων που έχετε ξεκινήσει δεδομένου ότι τα κονδύλια είναι πια πολύ περιορισμένα;

Οι συμβεβλημένοι γιατροί καταλαβαίνουν την δύσκολη κατάσταση της χώρας αλλά και τις τεράστιες ανάγκες των ασφαλισμένων, αυτός είναι και ο λόγος που στηρίξαμε και στηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους γιατρούς. Παρά τις “κραυγές” και προτροπές ορισμένων μεγαλοσυνδικαλιστών του ιατρικού χώρου, που στήνουν υποκριτικά ιατρεία προσωπικής προβολής για τους ανασφάλιστους, να αφήσουμε ακάλυπτους τους Έλληνες και να καταγγείλουμε την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ με αδιαμφισβήτητο τρόπο την κοινωνική τους αλληλεγγύη και συνέχισαν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού. Κερδίσαμε έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτό φαίνεται από την σημαντική αύξηση των επισκέψεων κατά 12% το 2013 στα ιατρεία μας.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που επίσημα εκπροσωπεί ΟΛΟΥΣ τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, θα εξασφαλίσει το καλύτερο για τον κλάδο. Οι νέοι όροι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και όπως οι γιατροί είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, αντίστοιχη συνέπεια θα πρέπει να δείξει και ο Οργανισμός ειδικά σε ότι αφορά στο χρόνο αποπληρωμής. Βασικός μας στόχος, ως ο μόνος επίσημος φορέας συμβεβλημένων στην διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι η ΑΥΞΗΣΗ της κρατικής χρηματοδότησης για την ΠΦΥ και η οριστική αποφυγή νέων “κουρεμάτων”.

Μια διαπραγμάτευση και ειδικά αν σχετίζεται με αμοιβές και συμβάσεις ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ωστόσο είναι ξεκάθαρη στο τι επιδιώκει από τη συνεργασία των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Βασικοί διαπραγματευτικοί μας στόχοι είναι το δικαίωμα ανανέωσης ΟΛΩΝ των συμβάσεων, το δικαίωμα ΟΛΩΝ των ιατρών να συνάπτουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, η άμεση σύναψη σύμβασης με τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ που διατήρησαν το ιδιωτικό τους ιατρείο, η διασφάλιση τακτικής και επαρκούς χρηματοδότησης, η αναβάθμιση των ιατρικών αμοιβών, η βελτίωση των συνθηκών συνεργασίας με τακτική πληρωμή των δεδουλευμένων, η λήξη των διαπραγματεύσεων με υπογραφή νέας σύμβασης το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου και τέλος η επαρκή – ποιοτική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ …..

[scribd id=221717354 key=key-2jzp24yyddtnjx7h5mmi mode=scroll]


Ξένη Δημοσίευση

ΕΟΠΥΥ: NEEΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Μαρτίου 16, 2014 • By

Οδοντιατρική κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ?

Οι γιατροί όμως ;exoyme τους πολιτικάντιδες μαυρογυαλούρους κάποιων θεσμικών φορέων, με τις ακόρεστες πολιτικές φιλοδοξίες, που χαρακτηρίζουν “νεκροθάφτες” της υγείας όσους ζητάνε το αυτονόητο της πενιχρής συμμετοχής των 5 ευρώ !

Ακολουθεί σχετικό άρθρο από το ΕΘΝΟΣ

NEEΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Οδοντιατρική κάλυψη, με πολλά κενά, αποκτά ο ΕΟΠΥΥ. Τα 9,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του θα μπορούν να επισκέπτονται συμβεβλημένους οδοντιάτρους, πληρώνοντας όμως υψηλές συμμετοχές, οι οποίες φτάνουν το 70%. Μέχρι τα τέλη του 2013 οι ασφαλισμένοι είχαν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες μόνο στους οδοντιάτρους των πολυϊατρείων.

Οδοντιατρική κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Η παροχή αυτή σταμάτησε στις 25 Νοεμβρίου, όταν οι γιατροί του Οργανισμού ξεκίνησαν απεργία διαρκείας. Και πριν από την απεργία η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων προτιμούσαν να επισκέπτονται ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος.

Με στόχο να αποκτήσει έστω και μια υποτυπώδη οδοντιατρική περίθαλψη, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2014 κονδύλι 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτό το ποσό σχεδιάζει να συνάψει συμβάσεις με ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, οι οποίοι θα καλύπτουν τους ασφαλισμένους του.

Σχετική απόφαση έχει λάβει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και αναμένεται έγκριση από το υπουργείο Υγείας. Για να ισχύσει το νέο καθεστώς απαιτείται και νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας, με την οποία θα θεσμοθετούνται οι αμοιβές και τα ποσοστά συμμετοχής.

Οδοντιατρική κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η κάλυψη των ασφαλισμένων θα γίνεται ως εξής:

Για κάθε οδοντιατρική πράξη έχει οριστεί μια ασφαλιστική τιμή, δηλαδή η αμοιβή επί της οποίας θα καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΟΠΥΥ. Ανάλογα με το είδος της πράξης έχουν καθοριστεί και ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, τα οποία κυμαίνονται από 20% έως 70%.

Η συμμετοχή είναι πιο χαμηλή σε προληπτικές πράξεις, όπως εξέταση ή προληπτική έμφραξη σε παιδιά έως 16 ετών. Ανεβαίνει, δε, σημαντικά σε καλύψεις, όπως τοποθέτηση ολικής ή μερικής οδοντοστοιχίας.

Για ένα παιδί ασφαλισμένου, το οποίο θα χρειαστεί απλό σφράγισμα, ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει δαπάνη 25 ευρώ και καλύπτει τα 12,5 (50%). Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος χρεώσει 30 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 5 ευρώ τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής (25 ευρώ) μέχρι την πραγματική χρέωση (30 ευρώ) και 12,5 ευρώ ευρώ ως συμμετοχή στην ασφαλιστική τιμή (σύνολο επιβάρυνσης 17,5 ευρώ).

Ενας ενήλικος ασφαλισμένος που θα χρειαστεί απλό σφράγισμα θα πληρώσει περισσότερα, καθώς η ασφαλιστική τιμή είναι επίσης 25 ευρώ, αλλά η συμμετοχή του ανέρχεται στο 70% (17,5 ευρώ). Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος ζητήσει 30 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 22,5 ευρώ (17,5 ευρώ η συμμετοχή και 5 ευρώ η διαφορά με την ασφαλιστική τιμή).

Το σύστημα θα λειτουργήσει με συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι θα έχουν πλαφόν, ανάλογα με το διαθέσιμο κονδύλι. Εάν για το 2014 συμβληθούν 10.000 οδοντίατροι, το ετήσιο πλαφόν θα είναι 6.000 ευρώ για τον καθέναν (ή 500 ευρώ τον μήνα).

Στην περίπτωση που το ξεπερνούν θα ενημερώνουν τον ασφαλισμένο ότι θα πληρώνει ο ίδιος το σύνολο της χρέωσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ – ethnos.gr


Νέα ΕΟΠΥΥ, Ξένη Δημοσίευση

Γεωργιάδης: Απευθείας πρόσβαση στους ειδικούς ιατρούς στον ΕΟΠΥΥ

Δεκεμβρίου 6, 2013 • By
ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁ ÖÁÑÌÁÊÅÕÔÉÊÏÕ ÓÕËËÏÃÏÕ ÓÔÏÍ ÅÏÐÕÕΟ υπουργός Υγείας τόνισε πως η μεταρρύθμιση «θα γίνει», προσθέτοντας πως θα είναι «καλύτερα» εάν οι ιατροί συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Κάλεσε δε τους ιατρούς σε διάλογο, προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να ανακαλέσει δηλώσεις του που έχουν ενοχλήσει.
Σημαντική αλλαγή στο σχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ανακοίνωσε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον Άρη Πορτοσάλτε, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε οι ασθενείς θα έχουν απευθείας πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως την έγκριση του γενικού γιατρού.
 
O υπουργός δεσμεύτηκε να επεκτείνει τις ειδικότητες των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για να βρουν δουλειά και νέοι γιατροί.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απαραίτητα πρέπει να εξυπηρετεί και δημοσιονομικούς στόχους.
«Αλίμονο αν η μεταρρύθμιση [του ΕΟΠΥΥ] δεν έχει και δημοσιονομικό στόχο […] Ζούμε σε μία εποχή που η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για πολυτέλειες. Χρειάζονται λειτουργικά συστήματα με μικρό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε.
Τόνισε μάλιστα πως σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών αντί για πάροχος, κλείνοντας τα πολυ-ιατρεία, τότε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα ανέρχονται στα 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, μολονότι οι επισκέψεις ανά ασθενή είναι φθηνότερες στα πολυ-ιατρεία παρά σε συμβεβλημένους ιατρούς, το συνολικό λειτουργικό κόστος των πολυ-ιατρείων ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια», ενώ οι συμβεβλημένοι κοστίζουν 83 εκ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η μεταρρύθμιση «θα γίνει», προσθέτοντας πως θα είναι «καλύτερα» εάν οι ιατροί συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.
Κατηγόρησε δε τους απεργούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ πως «διακατέχονται από τον βερμπαλισμό της δεκαετίας του 80». Συμπλήρωσε δεν πως σε ιατρούς που θα αποχωρήσουν δια της αξιολόγησης από τον Οργανισμού θα δοθούν συμβάσεις 200 επισκέψεων ανά μήνα, με την κάθε επίσκεψη να έχει αξία 10 ευρώ.
«Αν έλεγαν σε κάποιον σε απολύουμε και παίρνεις 2.000 ευρώ, θα έλεγε απολύστε με», σχολίασε.
Κάλεσε δε τους ιατρούς σε διάλογο, προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να ανακαλέσει δηλώσεις του που έχουν ενοχλήσει. «Ελάτε να τα βρούμε, είπε χαρακτηριστικά».
«Πάμε χωρίς πυξίδα», για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και επιχειρούμε «να διορθώσουμε καταστάσεις λογιστικές» απάντησε στον κ. Γεωργιάδη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
«Χωρίς χάρτη υγειονομικής περίθαλψης δεν ξέρουμε πού πάμε» πρόσθεσε.
«Ουδείς έχει πει πως είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση», συνέχισε ο κ. Πατούλης, αποσαφηνίζοντας όμως πως αυτό δεν πρέπει να είναι «πρόσχημα» για να απομακρυνθούν εργαζόμενοι από τη θέσεις τους.
Τόνισε τέλος πως δεν πρέπει να χαθεί το δικαίωμα του ασθενή στην φθηνή επίσκεψη σε ιατρό, που διασφαλίζεται στα πολυιατρεία.

Ξένη Δημοσίευση

Γ. Ελευθερίου: «Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας – Ελευθεροτυπία 24/11/13

Νοεμβρίου 24, 2013 • By

«Ναι» στη μεταρρύθμιση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας

Στις πλάτες των ιδιωτών γιατρών, που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να εξετάζουν στα ιατρεία τους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, φαίνεται ότι θα ρίξει ο Αδωνις Γεωργιάδης το μεγαλύτερο βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ειδικά τώρα που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις στα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ.

Γ. Ελευθερίου: Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Γ. Ελευθερίου: Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Το φάσμα της ανεργίας έχει χτυπήσει τους γιατρούς Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι ιδιώτες γιατροί αξιοποιούν δεόντως αυτήν την ευκαιρία για να αυξήσουν την πελατεία τους στα ιατρεία τους. Τι απαντά όμως μέσω της «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου;

«Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ιατρών και των λοιπών εργαζομένων στις δομές του πρώην ΙΚΑ, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας και θα φροντίσει να πετύχει η κινητοποίηση των συναδέλφων μας χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

* Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή δεν θα αλλάξει το τοπίο στην υγεία σε βάρος των εργαζομένων;

– Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πρώτα απ’ όλα βάζει την προϋπόθεση να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι ιατροί να διατηρήσουν την ίδια εργασιακή σχέση. Εφ’ όσον ισχύσει αυτή η προϋπόθεση, εμείς είμαστε της άποψης ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα στηρίζεται στον εξορθολογισμό των δαπανών, την ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, τη μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας, με σκοπό να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, προς τα δημόσια νοσοκομεία.

* Εσείς, όπως είπατε, επιδιώκετε να διατηρηθούν οι σχέσεις εργασίας των γιατρών στην ΠΦΥ, αλλά σήμερα στο σύστημα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων…

– Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν στο βάθος του χρόνου οι εργασιακές σχέσεις των ιατρών στην ΠΦΥ. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και στηρίζεται στο άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς με κλειστό προϋπολογισμό, το ύψος του οποίου θα το διαπραγματευτούμε, τη θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής με το σύστημα των μορίων, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, τη θέσπιση συμμετοχής στην ιατρική επίσκεψη, όπως ισχύει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

* Θεωρείτε ότι οι επικείμενες αλλαγές θα επιβαρύνουν τη θέση των γιατρών στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των νέων γιατρών;

– Δυστυχώς το φάσμα της ανεργίας έχει χτυπήσει σοβαρά τους ιατρούς και κυρίως τους νέους ιατρούς. Είναι ακριβώς οι νέοι συνάδελφοι που πρέπει να είναι κυρίως στο μυαλό μας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ζητάμε να ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ σε όλους τους συναδέλφους. Δυστυχώς εκατοντάδες ιατροί μεταναστεύουν σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, με αποτέλεσμα ήδη περιοχές της χώρας να έχουν ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων. Στο κέντρο της προσοχής της Ενωσης είναι να προτείνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουμε την «αιμορραγία» της ιατρικής μετανάστευσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους συναδέλφους και τον προγραμματισμό παραγωγής ιατρικού δυναμικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας.

Δ. ΕΥΘ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/11/2013&id=400348


Ξένη Δημοσίευση

Η πρότασή της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ για τον ΕΟΠΥΥ

Σεπτεμβρίου 24, 2013 • By

bloglogo.jpg

Η πρότασή μας για τον ΕΟΠΥΥ

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 10:50 Γράφει:  Αιμίλιος Νεγκής

eleftheriou1

Γ. Ελευθερίου
Πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Την πρόταση της Ένωσης Γιατρών του ΕΟΠΥΥ για την ανασυγκρότηση του οργανισμού αναλύει ο πρόεδρος της σε συνέντευξή του στο Virus. Προτείνει το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς με κλειστό προϋπολογισμό το ύψος του οποίου θα το διαπραγματευτούμε, την θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής με το σύστημα των μορίων, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, την θέσπιση συμμετοχής στην ιατρική επίσκεψη, όπως ισχύει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πως ο ΕΟΠΥΥ θα πάψει να είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας. Η ένωσή σας είχε προτείνει κάτι τέτοιο. Γιατί πιστεύετε σε αυτή τη λύση;READ MORE


Γενικά, Επαγγελματικά, Ξένη Δημοσίευση, Πολιτική - Συνδικαλισμός

ΕΟΠΥΥ : Το μεγάλο πάρτι ! Εκατομμύρια για καθαριότητα, τηλέφωνα, έπιπλα!

Απριλίου 27, 2013 • By
ΕΟΠΥΥ: Πάρτι εκατομμυρίων

Πάρτι εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ

Το μεγάλο πάρτι του ΕΟΠΥΥ! Εκατομμύρια για καθαριότητα, τηλέφωνα, έπιπλα! Που πάνε τα χρήματα

Τηλεφωνικές κλήσεις εκατομμυρίων ευρώ. Έπιπλα αξίας 1 εκατ. Πάνω από 6 εκατ. για καθαριότητα. Ενοίκια 20 εκατ. Είναι μόνο μερικά από τα έξοδα του πολυδάπανου όπως αποδεικνύεται ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρειάζεται κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο για λειτουργικά έξοδα και δαπάνες την ώρα που για ιατρικές επισκέψεις στους 10 εκατ. ασφαλισμένους δίνει μόλις 83 εκατ. ευρώ. Τι δείχνει ο αναλυτικός προυπολογισμός του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο αναλυτικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, που τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό, δείχνει τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση που γίνεται με τα χρήματα των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της  Ελευθεροτυπίας τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν:
-Μόνο για μισθώματα κτιρίων και έξοδα κοινοχρήστων διατίθενται 20 εκατ. ευρώ με δεκάδες δημόσια κτίρια να παραμένουν ανεκμετάλλευτα ακόμη και σε περίοδο μεγάλων περικοπών για τους ασθενείς.
-Υπάρχει πρόβλεψη 21 εκατ. ευρώ για υπερωρίες του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού χωρίς βέβαια να αποσαφηνίζεται από τον ΕΟΠΥΥ πόσα άτομα αφορά, αφού το σχετικό ερώτημα της “Ε” έμεινε αναπάντητο. Πάντως με βάση τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι τακτικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μαζί με όσους έχουν μεταφερθεί από τις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ είναι 1300. Να σημειωθεί επίσης ότι οι ασφαλισμένοι συχνά για να εισπράξουν χρήματα από αποζημίωση υλικών ή φαρμάκων πρέπει να περιμένουν ακόμη και μήνες σε ουρές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
-Ερωτηματικά προκαλεί επίσης η “Αποζημίωση για συμμετοχή σε συμβούλια ή επιτροπές στις οποίες περιλαμβάνονται και ιδιώτες “ με το ποσό των 785.000 ευρώ. Δεν αποσαφηνίζεται επίσης τι ακριβώς αφορά καθώς η επίσημη απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ ήταν “το προβλεπόμενο αυτό ποσό αφορά μόνο τους ιδιώτες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου”.
Να σημειωθεί ότι συνήθως τα Διοικητικά Συμβούλια είναι ολιγομελή.
-Αποζημίωση Προέδρων συλλογικών οργάνων διοίκησης : 165.000 ευρώ
– “Αμοιβές λοιπών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την ιδιότητα ελευθέρων επαγγελματιών” 14 εκατ. ευρώ. Η απάντηση σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι:  “Ο Κ.Α.Ε. 419 αφορά αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών μη ειδικώς κατονομαζόμενων για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν. Επιπλέον αφορά δαπάνες για σύνταξη αναλογιστικών μελετών, έλεγχο διαχειριστικών χρήσεων από ορκωτούς λογιστές , μηχ/κη εξυπηρέτηση ΗΔΙΚΑ ΑΕ κλπ “
Η καθαριότητα φαίνεται ότι είναι …μισή αρχοντιά για τον ΕΟΠΥΥ αλλιώς πως να εξηγηθεί ότι δίνονται ετησίως κάτι εκατ. ευρώ για να καθαριστούν τα γραφεία του Οργανισμού, ποσό που πλησιάζει αυτό των λιγοστών επιδομάτων μητρότητας που διατίθενται πλέον (10 εκατ. ευρώ) μετά την απόφαση για τη χορήγηση μόνο σε όσες μητέρες γεννούν στο σπίτι.
-Στον προϋπολογισμό προβλέπονται δαπάνες καθαρισμού γραφείων 5.8 εκατ ευρώ, προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού 340.000 ευρώ, προμήθεια απολυμαντικού υλικού 100.000 ευρώ, πλυντικά 200.000 ευρώ, ενώ εκκενώνονται ακόμα βόθροι με το ποσό των 100.000 ευρώ!
Άγνωστο παραμένει επίσης τι αποτελούν οι  “Λοιπές πρόσθετες παροχές” ύψους 1.66 εκατ,. ευρώ. Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει: “είναι τα ποσά που κατονομάζονται στον προηγούμενο ΚΑΕ “περί μισθοδοσίας και προϋπολογισμού” Για παράδειγμα το 2012 από τον ΚΑΕ αυτό πληρώθηκαν τα laptop των γιατρών για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”. Εύλογο ερώτημα είναι βέβαια γιατί το κονδύλι αυτό δεν πέρασε σε εκείνο που αφορά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ για προμήθεια “ηλεκτρονικών υπολογιστών λογισμικού και λοιπού συναφούς βοηθητικού εξοπλισμού”.
-Στην εποχή του email και της πολυδιαφημισμένης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να επικοινωνεί με γραπτώς καθώς υπάρχει πρόβλεψη για ταχυδρομικά τέλη ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ίσως γι αυτό να χρειάζεται και 2,5 εκατ. ευρώ για “τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη εσωτερικού”.   Έτσι προφανώς ερμηνεύεται και το ποσό των 800.000 ευρώ για  γραφική ύλη και μικροαντικείμενα γραφείου.
-Ακόμη πιο προκλητικό ακούγεται το γεγονός ότι για προμήθεια επίπλων απαιτείται 1 εκατ. ευρώ όταν πολλά ιατρεία και φαρμακεία βάζουν λουκέτο για μερικές χιλιάδες ευρώ που δεν έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ.
-Όσο για τις μετακινήσεις αυτές προφανώς δίνουν και παίρνουν καθώς για έξοδα κίνησης υπαλλήλων που μετακινούνται εντός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας απαιτούνται 520.000 ευρώ και ημερήσια αποζημίωση μετακίνησης για εκτέλεση υπηρεσίας στο εσωτερικό υπαλλήλων άλλα 270.000 ευρώ.  Γι αυτό και η προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών φθάνει τα 2.5 εκατ. ευρώ!
Το κονδύλι των 1,5 εκατ. ευρώ χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ για “Προμήθεια φωτογραφικού και φωτοτυπικού υλικού”. Η επίσημη απάντηση του Οργανισμού σχετικά με το τι είναι το φωτογραφικό υλικό και αν το κονδύλι αφορά μόνο φωτοτυπικά μηχανήματα, μάλλον δεν ήταν πολύ σαφής: “Αυτή είναι η ονομασία του Κ.Α.Ε . όπως αναφέρεται στο Π.Δ. 80/97 «Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης». Το ίδιο ισχύει για όλους τους Κ.Α.Ε. του προϋπολογισμού.”
Στον κωδικό: “φωτισμός και κίνηση” υπάρχει η πρόβλεψη για 5,2 εκατ. ευρώ.
-Πολλές νομικές εκκρεμότητες φαίνεται να έχει ο Οργανισμός καθώς προσλαμβάνει ιδιώτες νομικούς για την επίλυση των υποθέσεών του ανεξάρτητα από τη νομική υπηρεσία του. Για νομικές υπηρεσίες υπάρχουν μάλιστα δύο κωδικοί: 350.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Η επίσημη απάντηση αναφέρει:  “Ο Κ.Α.Ε. 411 αφορά αμοιβές νομικών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Πρόκειται για τη δαπάνη που αφορά αμοιβές δικηγόρων που κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης, αναλαμβάνουν δικαστικές υποθέσεις (ασφαλιστικής και οικονομικής φύσης) του Οργανισμού με την ιδιότητα του εξωτερικού συνεργάτη, σύμφωνα με το αρθ.19 παρ. β Ν.2556/97, καθώς και αμοιβές δικαστικών επιμελητών για επιδόσεις. Επίσης ο Κ.Α.Ε. 439 αφορά λοιπές αμοιβές νομικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες. Πρόκειται για την αμοιβή διαφόρων νομικών προσώπων για τις υπηρεσίες που θα παράσχουν στον Οργανισμό. “
Με βάση τις καταγραφές στον προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ θα διαχειριστεί για το 2013 (μετά την ισοσκέλιση) 6 δις ευρώ.
Πηγή: Iatropedia.gr

toggle