Browsing Category

Γενικά

Γενικά, Δελτία Τύπου

Οικονομική ασφυξία ιατρείων από την πενιχρή αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ

Απριλίου 11, 2023 • By
banner- logo1024x683ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τη λήξη των μνημονίων, το κύμα ακρίβειας και την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων που θα εφαρμοστεί σύντομα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρείων και εργαστηρίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη και δεν καλύπτεται πλέον από την πενιχρή πρόβλεψη των αντίστοιχων συμβάσεων προ 10 ετίας κατά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ.  Λειτουργικά έξοδα, κόστος συντήρησης μηχανημάτων, ενεργειακό κόστος, ακριβότερα αναλώσιμα υλικά και μισθολογικό κόστος εργαζομένων, τινάζουν στον αέρα τη ρευστότητα και το οικονομικό αποτέλεσμα των συμβεβλημένων ιατρείων, πολυϊατρείων ειιδικοτήτων / εργαστηρίων, τα οποία δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μισθοδοσία ούτε ο ΕΟΠΥΥ εργοδότης αλλά αγοραστής υπηρεσιών υγείας που οφείλει να συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση της λειτουργίας των δομών ΠΦΥ, προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του. Αυτή δεν καλύπτεται πλέον, οδηγώντας τις δομές αυτές σε καθεστώς παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας.
Τα κουρέματα αποζημίωσης rebate όγκου, rebate αυτοπαραπομπής και clawback σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 40% συσσωρευτικά, έρχονται να εξανεμίζουν οποιαδήποτε έννοια αξιοπρεπούς βιοπορισμού στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, επιστήμονες υγείας.READ MORE

Γενικά, Δελτία Τύπου

Η συνταγογράφηση σκευασμάτων… σε καθεστώς “ελεύθερης” ταλάντωσης

Ιανουαρίου 5, 2023 • By

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  cropped-enieoppy.jpg
Οι ελλείψεις σε πάνω από 230 φαρμακευτικά σκευάσματα έφεραν στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη υποχρεωτικής διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων μετά από ιατρική συνταγή.  
Κατά τα χρόνια της πανδημίας, διαπιστώσαμε με έκπληξη την προσπάθεια παρεκτόπισης του ιατρικού έργου από το κέντρο βάρους της ΠΦΥ και της περίθαλψης. Αμιγώς ιατρικό έργο διασκορπίστηκε στους 4 ανέμους, στο έλεος των κανόνων της αγοράς, αψηφώντας την επιστήμη και τις εμπεριστατωμένες ανάγκες δημόσιας υγείας. 
 
Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει οικτρά !
 
Τη μία ημέρα ψηφίζεται η άρση της συνταγογράφησης στα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ουσιαστική εφαρμογή του εμβολιαστικού πρωτοκόλλου και την άλλη ημέρα, αναγγέλλεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση ελλειπτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις ! Το όλο σύστημα υγείας βρίσκεται σε ελεύθερη ταλάντωση …

Οι παράλληλες εξαγωγές, η πολιτική του “φθηνού φαρμάκου” και των ακραίων περικοπών clawback στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με την ανοικτή και ανεξέλεγκτη διάθεση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή αποτελούν μόνιμες στρεβλώσεις στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και σοβαρό έλλειμμα χάραξη εμπεριστατωμένης (βάσει αναγκών) φαρμακευτικής πολιτικής.

Είναι επιτακτική ανάγκη της πολιτείας να εναρμονισθεί με τις διεθνείς πρακτικές και επιτέλους να εφαρμόσει την υποχρεωτική διάθεση φαρμάκων και εμβολίων μετά από έκδοση ιατρικής συνταγής. 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο, 
 
Η Πρόεδρος             Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

Γενικά

  Υποψηφιότητες ΔΣ ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Μαρτίου 30, 2022 • By
 1. Αδάμης Θεόδωρος
 2. Βασιλακάκης Ιωάννης
 3. Γαλάνης Σπυρίδων
 4. Γκανάς Ευάγγελος
 5. Δάβος Κων/νος
 6. Δημητριάδης Φώτιος
 7. Ζαχαριάδης Εμμανουήλ
 8. Κάνιουρας Δήμος
 9. Κωνσταντινίδης Ιωάννης
 10. Μαρκάκη Ευαγγελία
 11. Μαστοράκου Άννα
 12. Οικονόμου Δημήτριος
 13. Τσάκωνας Ιωάννης
 14. Χατζούδης Σταύρος

READ MORE


Γενικά, Δελτία Τύπου

Υγειονομικά και ηθικά απαράδεκτη η επιστράτευση ιατρών

Απριλίου 18, 2021 • By

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια Αττικής.

Ακόμα και μετά την ολιγωρία να ενισχυθεί το ΕΣΥ με νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά και εθελοντικά από τους ιδιώτες ιατρούς που προσφέρθηκαν, η πολιτική απόφαση για  μεροληπτική επιλογή οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με πληθυσμό ευθύνης και συμβεβλημένων ιατρών της γειτονιάς δημιουργεί ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασης:

 1. Η επιστράτευση δεν είναι λειτουργική καθώς οι γιατροί της ΠΦΥ έχουν άλλο αντικείμενο άσκησης της ιατρικής, που απέχει μακράν από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η ιατρική πράξη πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς από ιατρούς ευδιάθετους, ψύχραιμους, αξιόμαχους μακριά από στρεσογόνους παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να θολώσουν την κρίση τους. Η επίταξη υπηρεσιών υγείας γιατρών με αμέτρητες υποχρεώσεις στα ιατρεία τους είναι ατελέσφορη και αδικαιολόγητη.
 2. Δημιούργησε σημαντικά κενά στη λειτουργία του ιατρείου της γειτονιάς, για τη διαχείριση των χρόνιων πασχόντων μη COVID-19 περιστατικών που έχουν δυσκολία πρόσβασης στα κέντρα υγείας ή Νοσοκομεία.
 3. Άφησε στην τύχη τους περιστατικά COVID-19 που παραμένουν στα σπίτια τους σε καραντίνα, χωρίς την κατάλληλη ιατρική εποπτεία από ειδικούς πνευμονολόγους και οικογενειακούς ιατρούς.
 4. Σε κάθε οικογενειακό ιατρό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1000-2250 πολίτες, πληθυσμό ευθύνης. Περίπου 200.000 πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή, ελλιπή πρόσβαση σε δωρεάν παροχή ΠΦΥ.  Επιτάχθηκαν ιατροί πολύτεκνοι, ιατροί με μονογονεϊκή οικογένεια, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ιατροί με σύμβαση έργου σε ασφαλιστικά ταμεία ή κλειστές δομές. Οι συνάδελφοι υπερέβαλλαν εαυτούς σε εξοντωτικά ωράρια, εφημερίες και απερίγραπτες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής εξάντλησης και τώρα έφτασε η ώρα να αποδεσμευθούν. Κατέβαλαν αξιοσημείωτη προσπάθεια να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ιατρικής φροντίδας, συνταγογράφησης και οδηγιών στους ασθενείς αυτούς, η οποία πρέπει να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση, προς χάρη της υγείας των ασθενών.
 5. Σε ένα μήνα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις από τις εφεδρείες του ΕΣΥ λόγω των έκτακτων συνθηκών. Η συνέχιση της επιστράτευσης αποτελεί κακή εφαρμογή του νόμου περί επιστράτευσης, πρέπει να διακοπεί και να σταματήσει η στοχοποίηση των συμβεβλημένων ιατρών. Οι συμβεβλημένοι ιατροί ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ασκούν βιοπορισμό μέσω της ιατρικής πράξης, έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και υπόκεινται σε απώλεια εισοδήματος.
 6. Το νομικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί για να υποστηριχθεί η εθελοντική συμμέτοχη ιδιωτών στο ΕΣΥ, χωρίς να καταστρέφεται η επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού δυναμικού, επομένως η συνέχιση αυτών των λύσεων επιστράτευσης δεν είναι πλέον ούτε δικαιολογημένη ούτε αποδεκτή.
 7. Το αρνητικό αυτό παράδειγμα αποτελεί αντικίνητρο για νέες συμβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μαζικές παραιτήσεις από τη σύμβαση.

READ MORE


Γενικά, Δελτία Τύπου

Η επιτυχία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στηρίζεται στη σχέση ιατρού – ασθενούς

Δεκεμβρίου 16, 2020 • By

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

cropped-enieoppy.jpg

 Ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-COV-2 με τα νέα εμβόλια είναι ιατρική πράξη που πλαισιώνεται από αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες δεν πρέπει να λησμονηθούν κατά τη χάραξη της αντίστοιχης στρατηγικής εμβολιασμού. Ο έλεγχος της υγείας του ασθενούς, οι αντενδείξεις και οι περιορισμοί πρέπει να βασίζονται σε εγκεκριμένο πρωτόκολλο εμβολιασμού σύμφωνα με το SPC του φαρμάκου και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Επειδή ο χρόνος εμβολιασμού είναι προγραμματισμένος και σύντομος (10min) ώστε να μην χαθούν δόσεις των εμβολίων, θα πρέπει ο εμβολιαζόμενος να έχει ελεγχθεί και ενημερωθεί πρώτα από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα δώσει και τη σχετική έγκριση. Ο ιατρός θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση να κλείνει το ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, εάν ο επιθυμεί. Τέλος, τυχόν παρενέργειες του εμβολίου θα παρακολουθούνται αποκλειστικά από ιατρούς.

Η αυξημένη ζήτηση διαχείρισης περιστατικών COVID στα σπίτια αλλά και σε υπηρεσίες χρόνιων μη COVID -19 περιστατικών θα πρέπει να συνοδευτούν με αύξηση του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και αύξηση του ανώτατου ορίου των επισκέψεων πέραν των 200 ανά μήνα, ανάλογα με τα κενά στην ΠΦΥ που παρουσιάζονται ανά νομό και περιφέρεια. Με 12 εκατομμύρια ευρώ (αντίτιμο αγοράς ραντεβού από άλλα κέντρα), η πολιτεία θα είχε τη δυνατότητα να καλύψει 1,2 εκατ. επισκέψεις ΠΦΥ !!


 

Καθώς η θωράκιση κατά της διασποράς του ιού είναι στρατηγικής σημασίας, θα πρέπει να εξετασθεί η αποζημίωση των μέτρων ατομικής προστασίας και συστηματικής απολύμανσης που χρησιμοποιείται στα ιδιωτικά ιατρεία κατά την κλινική και εργαστηριακή εξέταση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς η προμήθειά των σχετικών υλικών εδώ και μήνες, είναι σε τιμές μαύρης αγοράς. Με την πολιτεία να νίπτει τας χείρας της.

Μέσα από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία, θα πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν προγράμματα ΕΣΠΑ που θα καλύπτουν ανάγκες πρόληψης του πληθυσμού και παρακολούθησης των ασθενών που νόσησαν. Επίσης να καλύπτεται η διενέργεια των διαγνωστικών τεστ, και όχι να προβαίνει η πολιτεία σε αυθαίρετη κρατική παρεμβατική διατίμηση, χωρίς κοστολογικά στοιχεία.

Στο κάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη διενέργεια των τεστ, η οποία κατέρρευσε μετά από όλα αυτά τα αδιανόητα για το διαγνωστικό κλάδο γεγονότα.

 TESTS-GREECE

Είναι αδήριτη ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών χωρίς τη σχετική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Εάν δε σχεδιαστεί σοβαρή στρατηγική δημόσιας υγείας, η επιβάρυνση νοσηρότητας ενδέχεται να εκτινάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

 Τέλος, οι οικογενειακοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι εκτός σύμβασης εδώ και 15 ημέρες εν μέσω πανδημίας και lockdown, όντες και απλήρωτοι για παρασχεθείσες υπηρεσίες από τον Ιούλιο. Οι δε πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος            Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου


Γενικά, Δελτία Τύπου

Η οδύσσεια της μη αποστολής φυσικού αρχείου μηνός Ιουνίου 2020 στον ΕΟΠΥΥ

Αυγούστου 5, 2020 • By

banner- logo1024x683ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απο την 1η Ιουλίου (απογευματινές ώρες, όταν ηδη πολλοί ιατροί είχαν αποστείλλει το φυσικα παραστατικά) ο ΕΟΠΥΥ έχει επιδοθεί σε μπαράζ ανακοινώσεων στις οποίες περιγράφει το ίδιο ακριβώς πράγμα : παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής για τον Ιούνιο μέχρι και 31-7-2020 και μη αποστολή του φυσικού αρχείου μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης απο τον Οργανισμό. Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση της 30-7-2020 μάλιστα, εκτός του να επαναλαμβάνεται για τρίτη φορα η αρχική ανακοίνωση, διαβεβαιώνει τους συμβεβλημένους ιατρούς οτι η ηλεκτρονική υποβολή μέχρι τις 31-7-2020 δε θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη (όταν ο ίδιος ο οργανισμός έθεσε τη νεα προθεσμία), κάτι που έγινε δεκτό με μεγάλη ανακούφιση απο τους ιατρούς…READ MORE


Γενικά, Δελτία Τύπου

Το δυσθεώρητο Clawback αποτελεί μέγιστη απειλή για τον διαγνωστικό τομέα της χώρας, ενόψει της πανδημίας του COVID-19

Ιουλίου 29, 2020 • By

COVID-TESTΑναρτήθηκαν τα σημειώματα clawback (κούρεμα υφαρπαγής / επιστροφής) του διαγνωστικού/ ιατρικού τομέα για το έτος 2019, τα οποία αγγίζουν μεσοσταθμικά το 23% σε συνέχεια του 2018, που έφτασε το 21%. Η συσσωρευτική δράση των κουρεμάτων αποζημίωσης σύντομα θα επιφέρει μαζική χρεοκοπία του διαγνωστικού κλάδου της χώρας, καθώς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη διογκούμενη «μαύρη τρύπα», που προκύπτει από τις αυξανόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων, τις οποίες αρνείται να χρηματοδοτήσει η πολιτεία.

Οι εργαστηριακοί ιατροί, επί πολλά έτη, είναι όμηροι ενός μηχανισμού εξαϋλωσης του εισοδήματος τους. Είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους για τη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που τους έχουν συνταγογραφηθεί, αλλά ο ΕΟΠΥΥ χρεώνει το λογαριασμό των εξετάσεων στους ιατρούς, καθώς δεν καλύπτει πλήρως το κόστος τους. Οι εργαστηριακοί ιατροί φέρονται να χρωστούν τεράστια ποσά στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα τους καταλογιστούν άμεσα, εάν διακόψουν τη σύμβαση. Δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η σύνταξη δεν φτάνει να καλύψει το μηνιαίο δοσολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Και όταν αποβιώσουν, το υποτιθέμενο χρέος καταλογίζεται στα παιδιά τους, το μέλλον των οποίων υποθηκεύεται.

Η χώρα εξήλθε του μνημονίου, έρχονται πακέτα στήριξης αλλά η “επιτυχημένη” συνταγή παραμένει ίδια κι απαράλλακτη, καθώς η πολιτεία δεν δείχνει καμία σοβαρή μέριμνα να επιλύσει αυτή την, αναγνωρισμένη από όλες τις ηγεσίες, αδικία.

READ MORE


toggle