Browsing Category

Πολιτική – Συνδικαλισμός

Δελτία Τύπου, Πολιτική - Συνδικαλισμός

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από ΟΛΟΥΣ τους κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Δεκεμβρίου 3, 2014 • By

181279_10150872517844411_688636578_nΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 3/12/2014

ΘΕΜΑ: Επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από ΟΛΟΥΣ τους κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει από Δευτέρα 8/12/2014 ξεκινά επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο , καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής. Αντί διαλόγου την Παρασκευή 28/11/14 ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε δελτίο τύπου όπου απειλεί με διακοπή σύμβασης όλους όσους ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας καθώς ο ΕΟΠΥΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των παρόχων. Με ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ύφος απειλεί όλους όσους χρηματοδότησαν ατόκως την υγεία των Ελλήνων τα τελευταία 4 έτη. Συνεχίζει να μην προχωρά σε διάλογο για το κείμενο της νέας σύμβασης μεταξύ ιατρών και ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει:

  • το 10 % όλων όσων έχουν πληρωθεί, ήτοι επισκέψεων και πράξεων απο 1/1/2012
  • 4 μήνες του 2013 σε πράξεις (9ος-10ος-11ος-12ος) και
  • 3 μήνες του 2014 σε πράξεις (4ος-5ος-6ος).

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να μην κάνει διάλογο με τη μόνη θεσμικά αρμόδια επαγγελματική ένωση συμβεβλημένων ιατρών που είναι η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)

Κατόπιν όλων αυτών ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ η επίσχεση εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ απο 8/12/2014 έως 12/12/2014 οπότε και θα επανεξετάσουμε τη στάση. 

Διεκδικούμε :

  • ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή ΟΛΩΝ των οφειλόμενων, ότι εκτελείται πρέπει να αμείβεται χωρίς νέα κουρέματα
  • Επαναφορά του ισχύοντος κρατικού τιμολογίου στην αξία της ιατρικής επίσκεψης (20 ευρώ)
  • Αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ στο 15% του συνολικού προϋπολογισμού
  • Απόσυρση του ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ κειμένου της νέας σύμβασης και διάλογο από μηδενική βάση.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ συμβεβλημένων και ΕΟΠΥΥ
  • Διάλογο και ΑΜΕΣΗ συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Στη διάρκεια της επίσχεσης ο ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την αξία των επισκέψεων ή πράξεων λαμβάνοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στη συνέχεια θα μπορούν να διεκδικούν αποζημίωση απο το ασφαλιστικό τους ταμείο που είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ελπίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα σεβασθεί τους ασφαλισμένους του και θα τους αποζημιώσει ΑΜΕΣΩΣ, όπως οφείλει να κάνει.

Για το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Ελευθερίου    Χρ. Παπασιδέρης


Ανακοινώσεις - Αποφάσεις Δ.Σ, Γενικά, Δελτία Τύπου, Ιατρικοί Σύλλογοι, Πολιτική - Συνδικαλισμός

Γ. Ελευθερίου, Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η ώρα της μάχης στον ΙΣΑ ΕΦΤΑΣΕ !

Οκτωβρίου 10, 2014 • By
Γ. Ελευθερίου Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Επικεφαλής ΝΙΚΙ-ΙΣΑ

Γ. Ελευθερίου
Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Επικεφαλής ΝΙΚΙ-ΙΣΑ

Συνάδελφοι,

τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον δώσαμε πολλές μάχες, αντέξαμε επιθέσεις και απειλές από το απερχόμενο Προεδρείο του ΙΣΑ και στο τέλος καταφέραμε να αναδείξουμε τον ρόλο του συμβεβλημένου ιατρού στο σύστημα υγείας και στην ΠΦΥ.Τα δύσκολα αυτά χρόνια περάσανε και αναγνωρίστηκε ο ρόλος μας από όλους, τα προβλήματα όμως συνεχίζονται.

ΤΩΡΑ σας καλώ να δώσουμε ξανά μαζί την μεγαλύτερη μάχη απο όλες, σας ζητώ να συμμετέχετε και να ψηφίσετε τη ΝΙΚΙ-ΙΣΑ στις εκλογές του ΙΣΑ 12&13/10, σας ζητώ να μην επιτρέψετε ΠΟΤΕ ξανά να επαναληφθούν οι αθλιότητες του παρελθόντος.

Είμαι βέβαιος ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα καταφέρουμε την ανατροπή και θα απαλλάξουμε τον ΙΣΑ απο όλους αυτούς που ευθύνονται για τον βαθύ διχασμό των ιατρών και την απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος.

Στις 12&13/10 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ αρχίζει, ΜΑΖΙ κερδίζουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Γ. Ελευθερίου
Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Επικεφαλής ΝΙΚΙ-ΙΣΑ
www.niki-isa.gr


Πολιτική - Συνδικαλισμός

Γ. Ελευθερίου: Πρόταση για τα πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ !

Αυγούστου 26, 2014 • By
Γ. Ελευθερίου: Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Γ. Ελευθερίου: Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τα πλαφόν στις παρακλινικές εξετάσεις, τις θεωρώ τραγικό λάθος και μου προκαλεί θλίψη που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΥ και κάποιων διαπραγματευτών από μέρους των ιατρών! Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης που κατέληξε στο τραγικό αποτέλεσμα οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να “κουρεύονται” μεχρι και 75% !

Σε κάθε περίπτωση οι συμβεβλημένοι κλινικοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί που εκπροσωπούνται στο συνολό τους ΜΟΝΟ από την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, ΔΕΝ αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα διαπραγμάτευσης σε τρίτους, καταγγέλλουμε ως άθλιες τις τελικές ρυθμίσεις και δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το τραγικό αποτέλεσμα αυτής της δήθεν  διαπραγμάτευσης !

Μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση είναι το πλαφόν ανά ασφαλισμένο με βάση την ηλικία και τη νοσηρότητα και ταυτόχρονη αύξηση κατα 50% του προϋπολογισμού για την ΠΦΥ ! Με άλλα λόγια πρέπει ΑΜΕΣΑ να θεσπισθεί πακέτο παροχών ανα ασφαλισμένο με ταυτόχρονη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και ειδικές προβλέψεις για τους χρονίως πάσχοντες τους απόρους και τους ανασφάλιστους !  

Όλα τα άλλα είναι τραγικό λάθος και βλέπουμε ήδη, ιατροί και ασφαλισμένοι, τα τραγικά αποτελέσματα αυτών των ρυθμίσεων!

Ζητούμε να δώσει ΑΜΕΣΑ το Υπ. Υγείας στη δημοσιότητα τα επίσημα κείμενα των προτάσεων που κατατέθηκαν.

Ο ιατρικός κόσμος ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ !

Γ. Ελευθεριου
Πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ


Ξένη Δημοσίευση, Πολιτική - Συνδικαλισμός

ΕΟΠΥΥ παρόν και μέλλον: Συνέντευξη του Γ. Ελευθερίου στο Ph.B

Μαΐου 3, 2014 • By

ΕλευθερίουΣυνέντευξη προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) για το PhB

Συνέντευξη στη Δήμητρα Ευθυμιάδου

-Το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί τι αμοιβές θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ και σε τι βάση θα γίνει η νέα συνεργασία με τον Οργανισμό. Βλέπετε… φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων που έχετε ξεκινήσει δεδομένου ότι τα κονδύλια είναι πια πολύ περιορισμένα;

Οι συμβεβλημένοι γιατροί καταλαβαίνουν την δύσκολη κατάσταση της χώρας αλλά και τις τεράστιες ανάγκες των ασφαλισμένων, αυτός είναι και ο λόγος που στηρίξαμε και στηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους γιατρούς. Παρά τις “κραυγές” και προτροπές ορισμένων μεγαλοσυνδικαλιστών του ιατρικού χώρου, που στήνουν υποκριτικά ιατρεία προσωπικής προβολής για τους ανασφάλιστους, να αφήσουμε ακάλυπτους τους Έλληνες και να καταγγείλουμε την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ με αδιαμφισβήτητο τρόπο την κοινωνική τους αλληλεγγύη και συνέχισαν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού. Κερδίσαμε έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτό φαίνεται από την σημαντική αύξηση των επισκέψεων κατά 12% το 2013 στα ιατρεία μας.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που επίσημα εκπροσωπεί ΟΛΟΥΣ τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, θα εξασφαλίσει το καλύτερο για τον κλάδο. Οι νέοι όροι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και όπως οι γιατροί είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, αντίστοιχη συνέπεια θα πρέπει να δείξει και ο Οργανισμός ειδικά σε ότι αφορά στο χρόνο αποπληρωμής. Βασικός μας στόχος, ως ο μόνος επίσημος φορέας συμβεβλημένων στην διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι η ΑΥΞΗΣΗ της κρατικής χρηματοδότησης για την ΠΦΥ και η οριστική αποφυγή νέων “κουρεμάτων”.

Μια διαπραγμάτευση και ειδικά αν σχετίζεται με αμοιβές και συμβάσεις ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ωστόσο είναι ξεκάθαρη στο τι επιδιώκει από τη συνεργασία των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Βασικοί διαπραγματευτικοί μας στόχοι είναι το δικαίωμα ανανέωσης ΟΛΩΝ των συμβάσεων, το δικαίωμα ΟΛΩΝ των ιατρών να συνάπτουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, η άμεση σύναψη σύμβασης με τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ που διατήρησαν το ιδιωτικό τους ιατρείο, η διασφάλιση τακτικής και επαρκούς χρηματοδότησης, η αναβάθμιση των ιατρικών αμοιβών, η βελτίωση των συνθηκών συνεργασίας με τακτική πληρωμή των δεδουλευμένων, η λήξη των διαπραγματεύσεων με υπογραφή νέας σύμβασης το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου και τέλος η επαρκή – ποιοτική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ …..

[scribd id=221717354 key=key-2jzp24yyddtnjx7h5mmi mode=scroll]


Πολιτική - Συνδικαλισμός

Γ. Ελευθερίου για την διαπραγμάτευση στον ΕΟΠΥΥ των νέων συμβάσεων.

Απριλίου 12, 2014 • By
Γ. Ελευθερίου Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Γ. Ελευθερίου
Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Σφάζονται παληκάρια πλέον στα πόδια του ΕΟΠΥΥ για το ποιός θα εκπροσωπήσει τους συμβεβλημένους ιατρούς !

Ακόμη και αυτοί που πριν λίγο καιρό έκραζαν “κανείς στον ΕΟΠΥΥ” και απειλούσαν με πειθαρχικές διώξεις, επειδή οι συνάδελφοι έκαναν νόμιμη σύμβαση, τώρα θέλουν να “συνδράμουν” στην διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ και ΕΟΠΥΥ !

Εμείς τους καλωσορίζουμε και τους καλούμε να βοηθήσουν με ειλικρίνια στην προώθηση των αιτημάτων μας. Σε πνεύμα συνεργασίας θα λάβουμε σοβαρά υπ’ οψη μας τις προτάσεις τους. Θυμίσουμε όμως ότι οι γιατροί έχουν και μνήμη και κρίση.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να κάνει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και με συνέπεια, αυτό που έκανε από ιδρύσεως της στις 7/4/2012, να προασπίζει τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού σώματος, να αγωνίζεται για το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς και να μεριμνά για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον Έλληνα Πολίτη.

Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου
Αγγειοχειρουργός
Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ


Γενικά, Πολιτική - Συνδικαλισμός

Απάντηση στο προπαγανδιστικό κείμενο του ΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης

Ιανουαρίου 6, 2014 • By

 

propaganda_feature_image

Κείμενο συναδέλφου που εστάλει στο email της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ ως απάντηση στο δελτίο του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης

Με λύπη μου διάβασα το κείμενο της ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης

Θα μπορούσα να το εκλάβω ως προπαγανδιστικό κείμενο για την εμψύχωση των επί ένα μήνα απεργούντων συναδέλφων. Όμως αυτή η προσπάθεια εμψύχωσης δεν μπορεί να γίνεται διαστρεβλώνοντας και κυρίως χρησιμοποιώντας ανακρίβειες ειδικά όταν αυτές αφορούν άλλη ομάδα συναδέλφων .

Δεν είναι ωραίο και κυρίως δεν εξυπηρετεί την ενότητα του ιατρικού κόσμου να κατηγορείς το ψωμί των συναδέλφων επειδή χάνεις το εκτός ωραρίου παντεσπάνι.

Σίγουρα βέβαια δεν απαντάς στα ψέματα με ψέματα, αλλά με αλήθειες προσπαθώντας να δώσεις ρεαλιστικές λύσεις σε ένα σύστημα ΠΦΥ τόσο απαξιωμένο και δυσφημισμένο όσο πουθενά στον κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αποτελεί τμήμα ενός τέλειου και ιδεατού κόσμου όπου έχει απαλαχθεί από την απληστία, σκοπός των συλλογικών οργάνων θα έπρεπε να είναι η θεσμοθέτηση μέτρων που να την περιορίζουν.

Το κείμενο τέλος της ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να θεωρηθεί και μνημείο ενός τρόπου σκέψης που καταρέει και που γέννησε Άκηδες, Μιχάληδες και άλλα παιδιά μέσα από τη λογική του τρεις το λάδι, τρεις στο ξύδι, τρεις και στο λαδόξυδο και πέντε στην τσέπη.

Βασικό σημείο αναφοράς είναι ότι οι συμβεβλημένοι συνάδελφοι με κατά πράξη και περίπτωση στην ΠΦΥ στοιχίζουν περισσότερο από τους επί αντιμισθία συναδέλφους τους στις πρώην ΝΜΥ του ΕΟΠΥΥ. Η θέση αυτή στηρίζεται σε σειρά ανακριβειών τις τις πιο σημαντικές των οποίων και παραθέτω:

1. Η πρώτη ανακρίβεια, για να στηρίξει ότι το σύστημα με τους συμβεβλημένους στοιχίζει περισσότερο από ότι με τις ΝΜΥ, θεωρεί ότι τα 350 εκ των λειτουργικών εξόδων των ΝΜΥ αντιπαραβαλλόμενα με τα 86εκ των συμβεβλημένων ! Αυτά δεν είναι συγκρίσιμα γιατί στα 350 εκ περιλαμβάνεται η μισθοσδοσία του υπόλοιπου προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα των ΝΜΥ. Η απάντηση είναι ότι ακριβώς αυτά τα έξοδα είναι που απαλλάσεται ο ΕΟΠΥΥ με το σύστημα των συμβεβλημένων, καθώτι οι συμβεβλημένοι από τα τα 86 εκ πρέπει να καλύψουν τόσο τα λειτουργικά έξοδα στα γραφεία τους όσο και τα έξοδα του προσωπικού τους καθως και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η αλήθεια είναι ότι για περίπου τον ίδιο αριθμό εξετάσεων οι συμβεβλημένοι ιατροί στοίχησαν περίπου το ¼ του κόστους παραγωγής των αντίστοιψων υπηρεσιών από το πρώην ΙΚΑ !!!

2. Η δεύτερη ανακρίβεια αφορά το ωράριο και τον αριθμό των ραντεβού . Οι συνάδελφοι στις ΝΜΥ δουλεύουν 5 1/2 ώρες καθημερινά εκτός Παρασκευής που δουλεύουν 5ώρες. Στο ωράριο αυτό έχουν ραντεβού κάθε 10 λεπτά εκτός από ένα δεκάλεπτο ανά ώρα. Οπότε εν δυνάμη ο κάθε ιατρός μπορεί να χρεωθεί 560 ραντεβού το μήνα. Όμως όλοι οι συνάδελφοι στις ΝΜΥ δεν χρεώνονται με τον ίδιο αριθμό (λόγω ειδικότητας και επιλογών) ραντεβού και παρόλα αυτά όλοι οι συνάδελφοι των ΝΜΥ είτε χρεώθηκαν είτε όχι 560 ραντεβού πήραν ακέραια την αμοιβή τους. Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν συμβαίνει με τους συμβεβλημένους που αμοίβονται μόνο για τα ραντεβού που χρεώνονται για υτό και πέρσυ δεν εξαντλήθηκε η πίστωση των επισκέψεων. Εάν δεχτούμε όμως τη λογική του κειμένου, δηλαδή τη λογική των εν δυνάμη ραντεβού, εάν οι συμβεβλημένοι έκαναν 560 ραντεβού (και τα συμπλήρωναν όλοι) το κόστος θα έφτανε στο μέγιστο τα 258 εκ (πολύ απίθανον καθώτι είναι δύκολο να κλείσουν τα διακόσια ) πολύ πιο κάτω από τα 350εκ που κοστίζει σήμερα το σύστημα με τις ΝΜΥ (είτε χρεωθούν τα ραντεβού είτε όχι.). Στη πράξη οι συμβεβλημένοι έκαναν πέρσυ περί τα 13εκ ραντεβού και πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ 6,8εκ/μήνα την ίδια στιγμή στο ΙΚΑ έγιναν μόλις 8εκ ενώ πληρώθηκαν για 42εκ./μήνα

3. Μια τρίτη ανακρίβεια αφορά τις παρακλινικές εξετάσεις. Είναι γνωστό ότι προ ΕΟΠΥΥ το τότε ΙΚΑ είχε συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια για διάφορους λόγους , με κυριότερο γιατί τα εργαστήρια των ΝΜΥ δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τον πληθυσμό (και μιλάμε για το 50% των ασφαλισμένων όχι για το 99% σήμερα) . Οι συμβάσεις αυτές είχαν ένα πλαφόν τόσο χαμηλό που στις πρώτες μέρες του μήνα έκλεινε και ο ασφαλισμένος πλήρωνε τις εξετάσεις από την τσέπη του. Έτσι βέβαια το κόστος των εργαστηρίων διατηρούνταν χαμηλό καθώτι απέφευγαν τις δαπανηρές εξετάσεις και δεν παρείχαν ολοήμερη κάλυψη καλύπτοντας ουσιαστικά  μόνο την ρουτίνα. Οι ασφαλισμένοι, όσοι είχαν υπομονή ελάμβαναν μέρος των καταβαλόμενων για τα παρακλινικά από το τμήμα παροχών του ΙΚΑ και έτσι δεν χρεωνόταν το εργαστήριο αυτές τις δαπανηρές εξετάσεις.

4. Μια τέταρτη ανακρίβεια είναι η απόδοση της χρέωση όλων των παρακλινικών εξετάσεων που έγιναν στα συμβεβλημένα εργαστήρια στους συμβλημένους Είναι γεγονός ότι τόσο οι ιατροί των μονάδων του πρώην ΙΚΑ όσο και οι πιστοποιημένοι (όπως είναι και οι ίδιοι στα ιατρεία τους-εφόσον δεν έχουν σύμβαση)  έγραψαν εξετάσεις που εκτελέσθηκαν σε συμβεβλημένα εργαστήρια. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε στους συναδέλφους ότι με τα 370εκ έγιναν εξετάσεις για το 98%των ασφαλισμένων (πολύ μικρό ποσό ) ενώ πριν λίγα χρόνια με το ίδιο ποσόν καλύπτονταν μόνο το 22% των ασφαλισμένων (ΟΠΑΔ). Βέβαια στην ανακοίνωση μιλούν για δαπάνη στις παρακλινικές 600εκ (χωρίς να υπολογίζουν ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι φυσιοθεραπείες ) πιθανόν μην υπολογίζοντας claw back και rebate που διαλύουν και κλείνουν τα εργαστήρια. Όμως έτσι ο ΕΟΠΥΥ (κακώς γιατί έπρεπε να βρει άλλο τρόπο να καλύψει την σπατάλη στις εξετάσεις πχ κόφτη ανάλογα με το μέσο όρο της ειδικότητας) χρεώνεται συγκεκριμένο ποσόν (κλειστός προυπολογισμός) κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει με τα εργαστήρια του ΙΚΑ γιατί θα έπρεπε να αφήσει χρέη (πχ αφήνοντας απλήρωτους τους προμηθευτές υλικών του εργαστηρίου) . Τέλος, η λογική της χρήσης ιδιωτικών πάροχων στον εργαστηριακό τομέα ακολουθούν και νοσοκομεία (πχ ΩΝΑΣΕΙΟ) του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείρηση των παρακλινικών εξετάσεων τους.

Συνολικά εκείνο που φαίνεται από την ανάγνωση του κειμένου είναι ότι κάποιοι θέλουν να διατηρηθούν τα πράγματα όπως είναι και όχι να διαμορφώσουν τις συνθήκες για ένα πιο βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ που να εξασφαλίζει δουλειά σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους


Πολιτική - Συνδικαλισμός

Γ. Ελευθερίου: Άλλο ένα παραλήρημα συνδικαλιστικής και κοινωνικής υποκρισίας από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ !

Ιουλίου 19, 2013 • By

ΠατούληςΆλλο ένα παραλήρημα συνδικαλιστικής και κοινωνικής υποκρισίας από τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη. (Δείτε εδώ)

Όψιμα θυμήθηκε τους ασφαλισμένους ο κ. Πατούλης, δεν είναι πολύς ο καιρός που καλούσε τους ιατρούς όλης της χώρας να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, πράγμα που αν το κάνανε θα είχε, με δική του ευθύνη, μετατρέψει το σύνολο του πληθυσμού σε εν δυνάμη επισκέπτες στα ιατρεία “προσωπικής προβολής” που στήνει ανά την Ελλάδα για επικοινωνιακούς λόγους, με συνοδεία τηλεοπτικών φακών και φωτογράφων ! 

Ξεχνά ο κ. Πατούλης ότι η θέσπισης των 5 ευρώ συμμετοχής, ισχύει ήδη στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και επιχειρεί με ανάλγητο τρόπο να βάλει λουκέτο στο σύνολο των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς η μικρή αυτή συμμετοχή θα οδηγούσε στην αναβάθμιση των αμοιβών και στα ιατρεία των μη συμβεβλημένων, ενώ θα εξασφάλιζε την επιβίωση των εργαστηρίων καθώς είναι απαράδεκτο να μην έχουν και οι εργαστηριακοί ιατροί το δικαίωμα είσπραξης αυτού του πενιχρού ποσού ως στοιχειώδες διαχειριστικό κόστος.

Δεν περιμέναμε όμως κάτι διαφορετικό, όταν με το πρόσχημα των εισοδηματικών κριτηρίων έβαλε πλάτη για να περάσουν τα νέα κουρέματα των ιατρών !

Με υποκρισία που περισσεύει, ξεχνά σκόπιμα ότι, μόνο για να κλείσει ένας ασφαλισμένος τηλεφωνικό ραντεβού στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στοιχίζει πάνω από 1,5 ευρώ, ξεχνά σκόπιμα ότι για να επισκεφθεί ο ασφαλισμένος τα δημόσια νοσοκομεία το απόγευμα πρέπει να πληρώσει 70 ευρώ, ξεχνά ότι συνολικά οι παρά πληρωμές του πολίτη φτάνουν το μισό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ( 3 δις- έρευνα Κυριόπουλου) επειδή δυσκολεύεται να βρει συμβεβλημένο ιατρό για συνταγογράφηση, ξεχνά τον ανάπηρο που κάνει σημαντικά έξοδα μετακίνησης όταν δε συνεδριάζουν οι επιτροπές των ΚΕΠΑ. Αντί να ασχοληθεί με όλα αυτά ασχολείται με τα 5 ευρώ συμμετοχή στα ιδιωτικά ιατρεία !!!

Είναι προφανές ότι ΔΕΝ θέλει και δεν επιθυμεί ΚΑΜΙΑ αλλαγή από το φαύλο παρελθόν !

Φτάνει πια ο εμπαιγμός, πρώτα των ασφαλισμένων και μετά των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών. Σας τον παραδίδω στην κρίση σας !

Δρ. Γιώργος Ελευθερίου

Αγγειοχειρουργός

Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ, Μέλος ΑΠΣΙ ΠΙΣ


toggle