Browsing Articles Written by

enieopyy

Δελτία Τύπου

Ψήφισμα θανάτου του Κολλάρου Θεόδωρου

Ιανουαρίου 10, 2022 • By

Με μεγάλη οδύνη πληροφορηθήκαμε τη θλιβερή είδηση της αναγγελίας του απρόσμενου θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου:

ΚΟΛΛΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Ο Θεόδωρος Κολλάρος ήταν εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος, ψυχή της Ένωσης των συμβεβλημένων ιατρών. Άνθρωπος με βαρύνουσα άποψη και κριτική σκέψη, ήταν συνομιλητής με συναδέλφους από όλη τη χώρα.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1963. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1989. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε Μαιευτική και Γυναικολογία στο Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».   Άσκησε από το 1999 το ελεύθερο επάγγελμα στο κέντρο της Πάτρας.

 

Ο Θεόδωρος ο Κολλάρος διακρίθηκε για την πραότητα και ευγένεια του χαρακτήρα του. Ως ιατρός τίμησε τον Όρκο του Ιπποκράτη, υπηρέτησε την επιστήμη του με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και προσήλωση στις ασθενείς του. Οι συνάδελφοι του, οι φίλοι του νοιώθουν συγκλονισμένοι με τον απρόσμενο θάνατό του.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αποφάσισε ομόφωνα να διατεθεί χρηματικό ποσό υπέρ του “Χαμόγελου του παιδιού”.

Η Πρόεδρος             Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

 


Δελτία Τύπου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 21/12/2021

Δεκεμβρίου 21, 2021 • By

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, σύσσωμο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που υπέστη την 18/12/2021 η κα Άννα Μαστοράκου, ως άτομο και ως θεσμικός εκπρόσωπος των ιατρών(Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Δηλώνουμε ότι στο πρόσωπό της θίγονται όλοι οι ιατροί στην Ελλάδας, που καθημερινά προσπαθούν να προστατέψουν την υγεία του κάθε πολίτη με κάθε μέσο διαθέσιμο. Καλούμε τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε τραγωδίες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Αντιπρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Κωνσταντινίδης   Δημητριος Οικονόμου

 


Δελτία Τύπου

Σύσκεψη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον Υπουργό Υγείας

Δεκεμβρίου 6, 2021 • By

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 03.12.2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της διοίκησης της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον Υπουργό Υγείας κ Πλεύρη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ στάθηκαν κοντά στην κοινωνία, εξυπηρετώντας τα περιστατικά COVID-19 στην κοινότητα και τους χρόνιους non-COVID-19 πάσχοντες. Ειδικά κατά τη διάρκεια των lockdowns, το ιατρείο και εργαστήριο της γειτονιάς αποτέλεσαν κυρίαρχο πυλώνα δημόσιας υγείας. Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της δημόσιας ΠΦΥ, με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και προκήρυξη νέων συμβάσεων εκεί όπου υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ειδικά με πρόσκληση ενδιαφέροντος προς νέους ιατρούς, με αναβάθμιση της αποζημίωσης.Εκ μέρους της διοίκησης της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες επισημάνσεις:

Η διαχείριση της πανδημίας μπορεί να είχε καλύτερο αποτέλεσμα εάν είχε δοθεί από την αρχή, δικαίωμα στους κλινικούς ιατρούς να κλείνουν τα ραντεβού για το εμβόλιο και να έχουν τη δυνατότητα της διενέργειας rapid test.

Η επιστράτευση υπηρεσιών υγείας συμβεβλημένων ιατρών δημιούργησε μεγάλο πλήγμα στη λειτουργία των ιατρείων και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, με απώλεια συμβάσεων των ιατρών αυτών με φορείς ΠΦΥ (κλειστές δομές, γηροκομεία) ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Οι πρώην επιστρατευμένοι ιατροί κάνουν τεράστια προσπάθεια ακόμα και σήμερα να σταθούν όρθιοι, καθώς πολλοί εξ’αυτών είναι απλήρωτοι για τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να τρέχουν.  READ MORE


Δελτία Τύπου

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στις 05/12/2021

Νοεμβρίου 23, 2021 • By

cropped-enieoppy.jpg

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με απόφασή του προκηρύσσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Θεσσαλονίκη με θέματα ημερήσιας διάταξης :

 1. Διοικητικός απολογισμός
 2. Ενημέρωση μελών για τις επικείμενες συμβάσεις και διαμόρφωση θέσεων της ‘Ενωσης
 3. Ενέργειες σχετικά με το clawback
 4. Ενημέρωση για τις δράσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Η Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την 29/11/2021 και ώρα 10.00 π.μ. (1η πρόσκληση)

Σε περίπτωση μη παρουσίας > 50% των μελών η Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί την 3η Δεκεμ 2021, την ίδια ώρα (2η πρόσκληση).

Σε περίπτωση μη απαρτίας (>25% των μελών) η Γ.Σ. θα διεξαχθεί οριστικά την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10.00 π.μ., με όσα μέλη είναι παρόντα.


 

Σύμφωνα με το καταστατικό, δικαίωμα ψήφου και λόγου στη Γενική Συνέλευση έχουν τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη.

 Θα ακολουθήσει σύντομα ο προγραμματισμός για την τακτική εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος                    Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου        Δημήτρης Οικονόμου

 


Δελτία Τύπου

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για το clawback

Οκτωβρίου 4, 2021 • By
enieoppy gifΕπιστολή διαμαρτυρίας προς τη Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ και Διευθυντη οικονομικού τμηματος ΕΟΠΥΥ και ανακοίνωση συμμετοχής στην προειδοποιητική απεργία/επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ για την 12/10/2021.
Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Με μεγάλη έκπληξη, μεσούσης της θερινής περιόδου, οι συμβεβλημένοι ιατροί έλαβαν μήνυμα με το οποίο τους κοινοποιείται επιβολή Clawback λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο το γεγονός ότι η υπογραφείσα σύμβαση, την οποία τιμούμε απαρέγκλιτα εδώ και 10 έτη ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, περιλαμβάνει αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση με ορισμένο πλαφόν επισκέψεων, ουδείς συμβεβλημένος ιατρός μπορεί να υπερβεί το προϋπολογισμένο ποσό αμοιβής επισκέψεων. Και φυσικά η αμοιβή, που είναι σαφώς οριοθετημένη ως προς το ανώτατο ποσό, αφορά επισκέψεις που έχουν ΗΔΗ γίνει. Επομένως η έννοια του Clawback (όσο ληστρικό κι αν είναι σε όλες τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται, σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις) και του πλαφόν των επισκέψεων, είναι μεταξύ τους τελείως ασύμβατες.

Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Παρά τις προφορικές σας διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για αβλεψία που πρόκειται να διορθωθεί, και παρά την πάροδο 40 και πλέον ημερών, κάθε συμβεβλημενος ιατρός μπορεί ακόμα να δει το αιτούμενο ποσό για clawback (μηνος Μαϊου- κατηγορίας Θ) στα προσωπικά μηνυματα του της εφαρμογής «Ενημερώσεις συναλλασομένων», αναμένοντας φυσικά τον συμψηφισμό της οφειλής αυτής στην επόμενη ψαλιδισμένη πληρωμή.
Σας δηλώνουμε ότι δε θα γίνει ανεκτός τέτοιος εμπαιγμός, χρήσης Clawback σε συμβάσεις με πλαφόν 200 επισκέψεων το μήνα. Αν με κάποιο μαγικό τρόπο, χωρίς να έχουν συναφθεί νέες συμβάσεις σε αυτήν την μορφή και με την τιμή της επίσκεψης να παραμένει στα 10 ευρω μικτά, ο προυπολογισμός δεν επαρκεί, θα πρέπει να βρείτε άλλον τρόπο- αν αντέχετε το πολιτικό κόστος ακομα και τη μείωση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και να αντιμετωπίσετε τα εκατομύρια ασφαλισμένων.
Σας δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε στην προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που προκηρύχθηκε από το συντονιστικό όργανο ΠΦΥ για την Τρίτη 12-10-2021, διαμαρτυρόμενοι φυσικά ΚΑΙ για την συνέχιση επιβολής Clawback σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις. Συγκεκριμένα έχει επιβληθεί προκαταβολή του 70% του clawback του 2021 στα εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και βασικό αίτημα μας ειναι η πλήρης αποσυρση και οριστική κατάργηση του.
Αναμένουμε την άμεση, ουσιαστική ανταπόκριση σας και την διόρθωση της διαχειριστικής σας αστοχίας στο θέμα του clawback της αμοιβής των ιατρικών επισκεψεων.
Μετά τιμής,
εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ
Η Πρόεδρος              Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

Δελτία Τύπου

 “Παγκόσμια πρωτοτυπία του ΕΟΠΥΥ προς ιατρους: πληρώστε προκαταβολικά επιστροφή ή ακομα καλύτερα, σας ζητούμε επιστροφή χρημάτων για πράξεις που ΔΕΝ χρεώθηκαν ποτε!!”

Αυγούστου 23, 2021 • By

cropped-enieoppy.jpgΜετά τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ (12/08/2021) περί προείσπραξης του 70% του clawback του 2021, δεχόμαστε κύμα συλλογικής διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους συνάδελφους που ασφυκτιούν από τα δυσβάσταχτα ποσά που θα παρακρατούνται κάθε μήνα από τις υποβολές τους, ενώ εξυπηρετούν απρόσκοπτα τους ασθενείς τους εν μέσω πανδημίας COVID. Οφείλουμε να καταθέσουμε την οργή και την αγανάκτηση του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου της ΠΦΥ, σημαντικού πυλώνα της διαχείρισης της πανδημίας και να επισημάνουμε τα κάτωθι:

 1. Η πρωτοφανής απόφαση της προκαταβολικής παρακράτησης clawback για το τρέχον έτος, εφαρμόζεται κατά εκτίμηση, χωρίς να υπάρχει η σχετική οριστικοποίηση του σημειώματος clawback.
 2. 2. Σε έτος πανδημίας COVID αποτελεί χρέος της πολιτείας να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες διαγνωστικές ανάγκες ΠΦΥ του πληθυσμού που εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Αντί αυτού καταλογίζεται προκαταβολικά ο λογαριασμός αυτός στους ιατρούς του διαγνωστικού κλάδου..
 3. Ο μηνιαίος αυτός καταλογισμός έρχεται να προστεθεί στο διακανονισμό των 120 δόσεων clawback και υπερβαίνει κατά πολύ το όριο της επιβίωσης του κλάδου.
 4. 18.000 ιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αγανακτισμένοι με τη διαρκή πολιτική άσκησης κοινωνικής πολιτικής εις βάρος της επιβίωσης του ιατρικού κλάδου.,
 5. Ο καταλογισμός έχει συμπεριλάβει και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς που ουδέποτε υπέβαλλαν ιατρικές πράξεις στον ΕΟΠΥΥ, και επομένως δεν υπόκεινται σε καθεστώς clawback.
 6. Ενώ η χώρα λαμβάνει το πακέτο βοήθειας για την πανδημία COVID, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα αγνοείται επιδεικτικά, με τους ιατρούς που εξυπηρετούν τους πολίτες με συνέπεια να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω δυσθεώρητης χρηματοδοτικού καταλογισμού από τον ΕΟΠΥΥ.

READ MORE


Γενικά, Δελτία Τύπου

Υγειονομικά και ηθικά απαράδεκτη η επιστράτευση ιατρών

Απριλίου 18, 2021 • By

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια Αττικής.

Ακόμα και μετά την ολιγωρία να ενισχυθεί το ΕΣΥ με νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά και εθελοντικά από τους ιδιώτες ιατρούς που προσφέρθηκαν, η πολιτική απόφαση για  μεροληπτική επιλογή οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με πληθυσμό ευθύνης και συμβεβλημένων ιατρών της γειτονιάς δημιουργεί ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασης:

 1. Η επιστράτευση δεν είναι λειτουργική καθώς οι γιατροί της ΠΦΥ έχουν άλλο αντικείμενο άσκησης της ιατρικής, που απέχει μακράν από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η ιατρική πράξη πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς από ιατρούς ευδιάθετους, ψύχραιμους, αξιόμαχους μακριά από στρεσογόνους παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να θολώσουν την κρίση τους. Η επίταξη υπηρεσιών υγείας γιατρών με αμέτρητες υποχρεώσεις στα ιατρεία τους είναι ατελέσφορη και αδικαιολόγητη.
 2. Δημιούργησε σημαντικά κενά στη λειτουργία του ιατρείου της γειτονιάς, για τη διαχείριση των χρόνιων πασχόντων μη COVID-19 περιστατικών που έχουν δυσκολία πρόσβασης στα κέντρα υγείας ή Νοσοκομεία.
 3. Άφησε στην τύχη τους περιστατικά COVID-19 που παραμένουν στα σπίτια τους σε καραντίνα, χωρίς την κατάλληλη ιατρική εποπτεία από ειδικούς πνευμονολόγους και οικογενειακούς ιατρούς.
 4. Σε κάθε οικογενειακό ιατρό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1000-2250 πολίτες, πληθυσμό ευθύνης. Περίπου 200.000 πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή, ελλιπή πρόσβαση σε δωρεάν παροχή ΠΦΥ.  Επιτάχθηκαν ιατροί πολύτεκνοι, ιατροί με μονογονεϊκή οικογένεια, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ιατροί με σύμβαση έργου σε ασφαλιστικά ταμεία ή κλειστές δομές. Οι συνάδελφοι υπερέβαλλαν εαυτούς σε εξοντωτικά ωράρια, εφημερίες και απερίγραπτες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής εξάντλησης και τώρα έφτασε η ώρα να αποδεσμευθούν. Κατέβαλαν αξιοσημείωτη προσπάθεια να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ιατρικής φροντίδας, συνταγογράφησης και οδηγιών στους ασθενείς αυτούς, η οποία πρέπει να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση, προς χάρη της υγείας των ασθενών.
 5. Σε ένα μήνα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις από τις εφεδρείες του ΕΣΥ λόγω των έκτακτων συνθηκών. Η συνέχιση της επιστράτευσης αποτελεί κακή εφαρμογή του νόμου περί επιστράτευσης, πρέπει να διακοπεί και να σταματήσει η στοχοποίηση των συμβεβλημένων ιατρών. Οι συμβεβλημένοι ιατροί ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ασκούν βιοπορισμό μέσω της ιατρικής πράξης, έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και υπόκεινται σε απώλεια εισοδήματος.
 6. Το νομικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί για να υποστηριχθεί η εθελοντική συμμέτοχη ιδιωτών στο ΕΣΥ, χωρίς να καταστρέφεται η επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού δυναμικού, επομένως η συνέχιση αυτών των λύσεων επιστράτευσης δεν είναι πλέον ούτε δικαιολογημένη ούτε αποδεκτή.
 7. Το αρνητικό αυτό παράδειγμα αποτελεί αντικίνητρο για νέες συμβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μαζικές παραιτήσεις από τη σύμβαση.

READ MORE


toggle