Ανακοινώσεις - Αποφάσεις Δ.Σ

ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ : Όχι στο λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, ναι στην επιβίωση των ιδιωτικών ιατρείων με τα 5 εύρω συμμετοχής.

Ιουλίου 18, 2013 • By

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥΓια όσους δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, τι εννοούμε με την φράση ” ο ΕΟΠΥΥ να γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας” διευκρινίζουμε ότι ΔΕΝ σημαίνει ότι ζητάμε να κλείσουν τα πρώην ΙΚΑ. Τα πρώην ΙΚΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως κέντρα υγείας αστικού τύπου με 24 ωρη λειτουργία και να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης προς τα δημόσια νοσοκομεία σε συνεργασία με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Είναι απαράδεκτο τα 2/3 των επισκέψεων σε ημέρες εφημερίας να είναι περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας. Με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν σημαντικά τα νοσοκομεία μας καθώς για να τα προσεγγίσει κάποιος θα πρέπει να έχει παραπεμπτικό είτε από συμβεβλημένο ιατρό είτε από κέντρο υγείας, εκτός βέβαια από τα περιστατικά που διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ.
Η άλλη εκδοχή είναι να αναλάβει το ΙΚΑ με δικά του κονδύλια την λειτουργία τους και να διεκδικήσει σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μερίδιο των κονδυλίων που θα διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για ΠΦΥ. Αν είναι πιο αποτελεσματικές και πιο οικονομικές οι συγκεκριμένες δομές θα επικρατήσουν στην αγορά ! Ας καταλάβουμε ότι οι μέρες του κρατικού προστατευτισμού στην υγεία τελείωσαν χωρίς επιστροφή κάθε ευρώ που σπαταλάμε λείπει από την υγεία του λαού μας !

Τέλος θεωρούμε αδιανόητη την αντίδραση Προέδρου του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκου στην θέσπιση των 5 ευρώ ως συμμετοχή του ασφαλισμένου κατά την κλινική επίσκεψη. Όσοι ΔΕΝ το αποδέχονται, βάλουν ευθέως κατά του συνόλου των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς σε περίπτωση που θεσπισθεί θα ανεβάσει αναλόγως και τις τιμές των επισκέψεων στα μη συμβεβλημένα ιατρεία. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι δυνατόν να αποδέχονται τα 5 ευρώ κατά την επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία – κέντρα υγείας καθώς και τα 70 ευρώ στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και να μην συναινούν να εφαρμοσθούν ίδια μέτρα στα ιδιωτικά ιατρεία !!