Πολιτική - Συνδικαλισμός

ΕΟΠΥΥ : Επερώτηση στην Βουλή για τα τεράστια κενά σε ιατρούς, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ιανουαρίου 18, 2013 • By

vhtkketwex50f7f160468afΤην άμεση κάλυψη όλων των κενών που παρουσιάζονται σε ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα βασικών ειδικοτήτων, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε τη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως ελλείψεις παρουσιάζονται σε πολλούς Νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη απόδοσης των δεδουλευμένων προς τους ιατρούς, προκειμένου να μην συνεχιστεί περαιτέρω το φαινόμενο αποχώρησής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Συλλόγου των Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργο Ελευθερίου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του  ΕΟΠΥΥ 1.500 ιατροί εγκατέλειψαν τον Οργανισμό.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι δεκάδες Νομοί της χώρας να μην έχουν ιατρούς βασικών ειδικοτήτων συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι κύριες αιτίες της φυγής των γιατρών από τον ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, είναι οι οφειλές του Οργανισμού και η χαμηλή ιατρική αμοιβή.

Ειδικότερα, 21 νομοί δεν έχουν παιδίατρο, 28 είναι χωρίς οφθαλμίατρο, 15 χωρίς ορθοπεδικό και οκτώ Νόμοι δεν έχουν καρδιολόγο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στο Νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο Νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο Νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι Νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2.  Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες.

Όσον αφορά στους εργαστηριακούς ιατρούς σε έξι Νομούς (Ηλείας, Αργολίδας, Κέρκυρας, Σάμου, Μυτιλήνης, Κεφαλονιάς) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται σε ιατρούς βασικών ειδικοτήτων συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ;

2.    Πότε θα αποδοθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς και πως θα ομαλοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής τους;