Browsing Date

Μαΐου 2019

Δελτία Τύπου

Κε Πολάκη, εσείς κλείνετε τα ιατρεία και τα εργαστήρια !

Μαΐου 22, 2019 • By

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΦΙΣΑ- ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, συμμετέχει ενεργά στην κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί από κοινού με το μέτωπο του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας με την μορφή της ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 23,24 και 25 Μαίου του  2019.

Τα ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια θα είναι ΚΛΕΙΣΤΑ, με το κόστος της απεργίας αυτής να βαραίνει αποκλειστικά τους ιατρούς.

Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας βιώνει ένα μακροχρόνιο θέατρο του παραλόγου όπου δυσβάσταχτα κουρέματα rebate και clawback εξανεμίζουν το 70-80 % της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών μας. Αυτό σημαίνει ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στους ιατρούς.

Ως επιστήμονες έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία στο να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία των πολιτών με υπευθυνότητα και αξιοπιστία σε ένα τόσο  νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών.  Και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε συνθήκες ακραίας και σκόπιμης υποχρηματοδότησης.

Σε περιβάλλον υπερπλεονασμάτων, η δημιουργική λογιστική του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη για αύξηση των παροχών με μειούμενους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αποτελεί μαγική συνταγή «αυτοκτονίας» της δημόσιας υγείας της χώρας.READ MORE


Δελτία Τύπου

Επιστολή κοινού μετώπου ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Μαΐου 17, 2019 • By

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων– Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.ΒΙ)

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (Π.Ε.Ε.Α.)

Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)

Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Νομού Λάρισας (Ε.Ι.Μ.-Β.Λ.)

 

Αθήνα, 17/05/2019

  Προς Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

  Βασ. Πλαγιανάκο

  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

  Μετά την πρόσφατη κοινοποίηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα, πολυιατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς του ποσοστού της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (claw back), το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο Ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%, όλες, μα όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά. READ MORE


Δελτία Τύπου

Ανακοίνωση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για καταχραστικό αίτημα καταγραφών από τον ΕΟΠΥΥ

Μαΐου 16, 2019 • By

Την 10-5-2019 με ανακοίνωση του με θέμα «Σχετικά με οδηγίες για ενημέρωση εφαρμογής edapy ανοικτής περίθαλψης» ο ΕΟΠΥΥ ζητά την καταγραφή του επιστημονικού προσωπικού όπως και την καταγραφή του επιστημονικού εξοπλισμού των συμβεβλημένων διαγνωστικών εργαστηρίων.

Η ανακοίνωση καταχρηστικά απαιτεί να επανακαταγραφούν προκειμένου να εκτελούνται και να υποβάλλονται δαπάνες, μια διαδικασία που βασει νόμου έχει γίνει για κάθε εργαστήριο και έχει κατατεθεί στον εκάστοτε ιατρικο σύλλογο.

Εκ του νόμου, αρμοδιότητα έκδοσης βεβαιώσεων λειτουργίας πολυιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ιατρικοί σύλλογοι.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρις να αποκαλύπτει ποιό ειναι το πλάνο που απεργάζεται ζητά δεδομένα που έχουν κατατεθεί στους ιατρικούς συλλόγους, ενώ σύντομα προβλέπουμε οτι θα τα ζητήσει κι απο τους κλινικούς ιατρούς που συνεχίζουν να έχουν σύμβαση μαζί του. Την πρόβλεψη μας για τον σκοπό χρήση τους, δε θελουμε ουτε να την σκεφτόμαστε, ειδικά με όσα τραγικά έχουν ανακοινωθεί σχετικά με rebate και clawback…

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κατόπιν απόφασης του ΔΣ της, θα αποστείλει μέσω του νομικού της συμβούλου εξώδικο επιστολή στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καλώντας την να ανακαλέσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Δημήτριος Οικονόμου


Δελτία Τύπου

Ανοιχτή κοινή επιστολή διαμαρτυρίας συντονιστικής επιτροπής διαγνωστικού τομέα

Μαΐου 12, 2019 • By

Αποτέλεσμα εικόνας για εργαστήρια Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.) Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε) Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων– Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.ΒΙ)
Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (Π.Ε.Ε.Α.)
Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)
Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) 
Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)
Αθήνα, 09/05/2019
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Προς όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Όπως όλοι γνωρίζετε, το τελευταίο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας έχει δημοσιεύσει αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις, μέσω των οποίων προσθέτει νέες εργαστηριακές εξετάσεις πολλές από τις οποίες είναι άκρως εξειδικευμένες και ως εκ τούτου πολύ ακριβές, με το κόστος τους να φτάνει ακόμη και τις 3.000 ευρώ.
Από την άλλη μεριά, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και μοναδικό σκοπό την αύξηση της εκλογικής τους πελατείας, κατήργησε μία μικρή συμμετοχή της τάξεως του 15% σε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν αυτοί προσήρχοντο για διαγνωστικές εξετάσεις στις ιδιωτικές μονάδες παροχής Π.Φ.Υ., ομολογώντας μάλιστα με περίσσευμα κυνισμού και θράσους στις Υπουργικές Αποφάσεις που εξέδωσε, ότι: « Το ύψος της εν λόγω επιβάρυνσης δεν δύναται να υπολογιστεί, διότι εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών. Σε κάθε περίπτωση, κατά την παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικούς φορείς θα αντισταθμιστεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.», δηλαδή με άλλα λόγια θα το πληρώσουν τα κορόιδα οι ιδιώτες πάροχοι λόγω του claw back που έχουν επιβάλλει, μολονότι εμείς για να διενεργήσουμε αυτές τις εξετάσεις θα έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας αναλώσιμα υλικά, πέραν των άλλων λειτουργικών εξόδων (φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια κ.α.), μισθοδοσίας προσωπικού, ασφαλιστικών εισφορών και πολλών άλλων.
Επίσης όλοι έχετε συνειδητοποιήσει ότι με τα περιοριστικά μέτρα που μας έχουν επιβάλλει, δηλαδή τις τμηματικές εκπτώσεις (rebate) και την αυτόματη περικοπή υπέρβασης της δαπάνης (claw back) και με έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε τιμές εξετάσεων που έχουν προσδιοριστεί από το έτος 1991, οι οποίες τιμές έχουν μειωθεί περαιτέρω στις περισσότερες εξετάσεις με τις λεγόμενες ασφαλιστικές τιμές, οι περικοπές που μας γίνονται ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 43% των εσόδων μας, όχι των κερδών μας, ενώ με την προσθήκη νέων πανάκριβων εξετάσεων και την κατάργηση της μικρής συμμετοχής των ασφαλισμένων που βοηθούσε την καθημερινή μας ρευστότητα, έχουμε την συνταγή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την οικονομική μας καταστροφή.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η αναλγησία και ο εμπαιγμός συνεχίζεται και δεν έχουν όρια.
Κάθε χρόνος που περνά, το claw back λαμβάνει την ανιούσα (2016 στο 11%, 2017 στο 17%, 2018 στο 24%) και στο ίδιο χρονικό διάστημα απομειούνται δραματικά οι ασφαλιστικές τιμές των ιατρικών πράξεων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κυρίως και οι Διοικήσεις τους στον ΕΟΠΥΥ, απέτυχαν παταγωδώς να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών της χώρας.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων κατέδειξαν εδώ και μία τριετία ότι ο προϋπολογισμός των 350-370 εκατ. ευρώ είναι εξωπραγματικός. Οι ανάγκες του πληθυσμού απαιτούν έναν προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να ενδιαφερθεί για την ανεύρεση κονδυλίων για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, έχει υιοθετήσει την πολιτική να μοιράζει χρέη στους συμβεβλημένους παρόχους.
Από την άλλη μεριά η Κυβέρνηση με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και άλλων Υπουργών της, επαίρεται ότι αφενός μεν έχουμε εξέλθει από τα μνημόνια και ως εκ τούτου μπορεί να εφαρμόσει τη δική της ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και αφετέρου έχει δημιουργήσει υπερπλεονάσματα τα οποία μπορεί να διαθέσει όπου αυτή κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη.
Ας ξεκινήσουν λοιπόν πρώτα με την αποκατάσταση της μείζονος αδικίας που έχουν διαπράξει όλα αυτά τα χρόνια με την επιβολή του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης, του περιβόητου claw back, που στην σπουδαία γλώσσα μας σημαίνει στην κυριολεξία ¨αρπάζω πίσω¨, το οποίο μετατρέπει τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής σε σύγχρονους σκλάβους και στην συνέχεια ας διαθέσουν τα υπόλοιπα χρήματα σε όποιες κοινωνικές ομάδες κρίνουν ότι έχουν ανάγκη.
Εξάλλου το μέτρο αυτό (claw back), το επέβαλαν οι Θεσμοί το 2013 ως ένα προσωρινό μέτρο για την περιστολή της δαπάνης στις εργαστηριακές εξετάσεις, ισχύος 2 ή το πολύ 3 ετών, έως ότου η Πολιτεία πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών που απαιτούνται για τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέτρα τα οποία όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν ήδη εφαρμοστεί (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες και κόφτες).
Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες που περιγράφονται ανωτέρω, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται καίρια από την συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, θα πρέπει να αγωνιστούν σ’ ένα κοινό μέτωπο, μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων τους, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διαγνωστικές εξετάσεις, αφού πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού προσέρχονται στις δικές μας εγκαταστάσεις και εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς αναμονή, με αυθημερόν αξιόπιστα αποτελέσματα στις περισσότερες των εξετάσεων και σε αξιοπρεπείς χώρους με ευγενικό και πρόθυμο προσωπικό.
Καλούμε όλους τους πολίτες στο πλευρό μας, αφού το κλείσιμο αυτών των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων, πέραν της απώλειας τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας, θα σημάνει και την αδυναμία εκτέλεσης του συνόλου των διαγνωστικών εξετάσεων.
Ο Έλληνας πολίτης δικαιούται ποιοτικές, σύγχρονες, έγκυρες και έγκαιρες ιατρικές υπηρεσίες, με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπειά του και στις ανάγκες του.
Συντονιστείτε όλοι με την Συντονιστική μας Επιτροπή και με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, με την κάλυψη και την συμπαράσταση των οποίων θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές ενέργειες και δράσεις, για να προστατεύσουμε το κύρος της ιατρικής μας ιδιότητας, αλλά και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για αξιόπιστες ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Η Συντονιστική Επιτροπή

Δελτία Τύπου

Η οικονομική δολοφονία του διαγνωστικού τομέα της χώρας έχει ονοματεπώνυμο

Μαΐου 8, 2019 • By

banner- logo1024x683

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ανάστατοι, εξουθενωμένοι οικονομικά και εξοργισμένοι είναι οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που παρέλαβαν τα οικονομικά ραβασάκια του clawback του 2018, απότοκος της δημιουργικής λογιστικής του Υπουργείου Υγείας για τη βιομηχανική υπερπαραγωγή «μεταμνημονιακών» υπερπλεονασμάτων.

Ο διαγνωστικός κλάδος έχοντας πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα, παρακολουθεί με τρόμο το θέατρο του παραλόγου, όπου πρωταγωνιστούν το αμείλικτο δίδυμο του Υπουργείου Υγείας :

  • Το 2016 (ΦΕΚ28Β 15/01/16) υποκοστολογούν κατά 43% την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, διπλασιάζοντας λογιστικά το υφιστάμενο χρωστούμενο clawback των 407 εκατ του εργαστηριακού κλάδου που δημιουργήθηκε κατά την τριετία 2013-15,
  • λίγο αργότερα προσθέτουν 86 εξετάσεις (ΦΕΚ3458Β 26/10/16) στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ καθώς και πανάκριβες δοκιμασίες Endopredict (ΦΕΚ4868Β 31/10/18 2.200 €) και MammaPrint (ΦΕΚ950Β 20/03/19 3.000€).
  • Στη συνέχεια τροποποιούν τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ θεσπίζοντας μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές ασθενών «φορτώνοντας» το οικονομικό φορτίο στους απελπισμένους εργαστηριακούς ιατρούς.
  • Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Αναπληρωτής Υπουργός αφαιρεί στα μέσα της χρονιάς (ΦΕΚ 2276Β 15/06/18) !! σε ανύποπτο χρόνο, με ταχυδακτυλουργική μαεστρία το ποσό των 6 εκατ ευρώ !! από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις βιολογικών υλικών σε σύγκριση με την αρχική προϋπολογισμένη δαπάνη (ΦΕΚ26Β 15/01/18), όπως αναδεικνύεται στον παρακάτω πίνακα.

READ MORE


toggle